Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Klient může v Centru duševního zdraví využít denní skupinové nebo individuální programy

26. 03. 2024 | 12:27

V Libereckém kraji začalo v pondělí fungovat první centrum duševního zdraví (CDZ), jež pomáhá lidem s psychózami a dalšími duševními poruchami, informovali jsme Tiskovou zprávou LK. V Liberci ho otevřel Fokus, Liberecký kraj na jeho vytvoření přispěl třemi miliony korun.

deprese
ilustrační foto

Náměstek hejtmana pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj) dnes ČTK řekl, že Liberecký kraj byl posledním v zemi, kde dosud takové centrum nebylo. Cílem podle něj je do budoucna vytvořit další.

"Fokus Liberec bude obsluhovat Liberecko, Frýdlantsko a částečně Jablonecko. Chceme to rozšířit na Českou Lípu za rok, kéž by, a oblast Jilemnicka, takže ještě dvě centra. Případně třetí někde poblíž Turnovska, Semil," dodal náměstek.

Peníze od kraje poslouží na zajištění letošního provozu libereckého centra. "Aby se to vůbec rozjelo. Takže my jsme potřebovali od začátku vybavit ordinaci, zajistit provozní prostředky," řekl Tulpa. V dalších letech by měl být provoz centra podle něj zajištěný ze zdravotního pojištění.

To, že centrum v Liberci otevírá až nyní, ale podle Tulpy neznamená, že by pomoc lidem s duševním onemocněním žijícím v kraji dosud neposkytovali. Bylo to ale komplikovanější. "Přinášelo to problémy v tom, že to nebylo takzvaně otevřeně dané, že všichni věděli, že tam a tam se mohou obrátit na nějakou aktivitu. Nebylo to úplně transparentní, nebylo to vidět, ale ty týmy fungovaly prostřednictvím jiných systémů přes sociální služby," dodal.

Takto to právě zajišťoval i liberecký Fokus. "Centrum duševního zdraví navazuje na naše služby, které tu děláme několik let," řekla ředitelka Fokusu Liberec Jana Horáková. Na základě zkušeností z posledních let očekává, že služeb centra využije ročně minimálně 150 lidí. V centru funguje takzvaný multidisciplinární tým, v němž jsou psychiatr, psychiatrické a všeobecné sestry, psycholog, sociální pracovníci a peer konzultanti, tedy lidé s vlastní zkušeností s duševním onemocněním. "Všichni členové týmu pracují ambulantně i v terénu – v přirozeném prostředí člověka s duševním onemocněním. Klient může využít i denní skupinové nebo individuální programy," dodala Horáková.

čtk