Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kompostárnu bude mít Liberec nejdřív za dva roky, potřebuje i další sběrný dvůr

10. 05. 2019 | 11:34

Liberec bude mít kompostárnu nejdřív za dva roky. Projekt je stále ve fázi příprav a jeho realizace je závislá na získání dotace. Město o ni bude žádat podle primátorova náměstka Jiřího Šolce (SLK) v příštím roce. Odhadované náklady jsou mezi 20 až 30 miliony korun, součástí projektu je i vybudování sběrného dvora a takzvaného RE-USE bazaru. "Bez dotace na to nemáme," řekl ČTK Šolc.

V krajském městě žádná kompostárna řadu let není a většina biodpadu se vozí do Mimoně na Českolipsku. "Je to neekonomické a neekologické," uvedl Šolc. Radnice se projektem kompostárny začala zabývat před čtyřmi lety, za minulého vedení. "Navazujeme na to, co bylo uděláno," řekl náměstek. Podle něj se nyní zpracovává projektová dokumentace. "V únoru 2020 bychom měli mít územní rozhodnutí a budeme žádat o dotaci," dodal.

Radnice chce kompostárnu vybudovat v Londýnské ulici na svých pozemcích v místě, kde už v minulosti byla. Její kapacita by měla být 2500 tun ročně. "Takové množství by postačilo na zapracování bioodpadu sváženého z celého města a pokosených travních porostů z ploch veřejné zeleně," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Podle náměstka město nutně potřebuje i další sběrný dvůr, v Liberci nyní funguje pouze jeden v průmyslové zóně v Ampérově ulici, jedno sběrné místo má Kovošrot a po městě je pak už jen několik menších sběrných míst. "Kapacita sběrného dvora v Ampérově ulici je na hraně," uvedl Šolc. Součástí kompostárny by měl být i takzvaný RE-USE bazar k opětovnému využití starých výrobků. "Lidé sem budou přinášet drobnější věci od knih, sportovního vybavení až po různé zařízení domácností. Věci z RE-USE dvora si pak může kdokoliv odkoupit za symbolické ceny," dodala Kodymová.

čtk