Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Koronavirem se nakazil jeden pracovník a jeden klient Domova seniorů v Liberci na Františkově. V kraji už je 50 případů

28. 03. 2020 | 5:15

AKTUALIZOVÁNO: Nákazu novým koronavirem prokázal dnes test u jednoho z pracovníků a také u jednoho z klientů Domova seniorů v Liberci na Františkově. Domov v němž žije zhruba 200 seniorů je po Domově důchodců v Českém Dubu na Liberecku už druhým zařízením tohoto druhu v Libereckém kraji, kde se nákaza objevila. ČTK o tom dnes informovala mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková.

Kvůli potvrzené nákaze provedli dnes odborníci dezinfekci na jednom z pater Domu Bára. "Preventivními testy na onemocnění COVID-19 projdou také vybraní klienti a zaměstnanci," doplnila Fulková. Už teď se podle ní provádějí nezbytná opatření, která mají snížit riziko dalšího šíření nákazy. "Část zaměstnanců zůstane v domácí karanténě, část na služebních pokojích Domu Bára. Celé patro se dezinfikuje a následně odborníci a zdravotníci dle výsledků testů vyhodnotí další postup," řekla.

V Domově důchodců v Českém Dubu odhalil test nákazu u jednoho pracovníka v úterý. Testy pak musela projít stovka klientů domova a také 73 zaměstnanců a dalších kontaktů muže, který se samotnými klienty v kontaktu nebyl. Všechny testy byly negativní. Nemoc se ale potvrdila ještě u dalšího člověka, který byl s nakaženým v kontaktu. V Libereckém kraji evidují aktuálně hygienici 46 lidí u nich test COVID-19 prokázal.

čtk

V pátek večer oznámil hejtman padesátý případ onemocnění

V Libereckém kraji evidujeme padesát případů onemocnění COVID-19 způsobeného novým koronavirem. Mezi nové případy patří i klient a zaměstanec libereckého domu seniorů na Františkově. Domov už přijal nezbytná opatření. Část zaměstnanců zůstane v domácí karanténě, část na služebních pokojích Domu Bára. Celé patro se dezinfikuje. Vybraní klienti a zaměstnanci domova projdou preventivními testy.

Případy onemocnění COVID-19 způsobeného novým koronavirem v Libereckém kraji podle okresů: Liberecko 24 (+3 osoby), Jablonecko 14 (+1), Českolipsko 2 a Semilsko 10 osob. V České republice je celkem 2 279 osob s prokázanou nákazou, 11 vyléčených osob a 9 obětí. Celkem provedeno 31 127 testů. Údaje z 27. 3. 17:46.

FB hejtmana M. Půty