Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská nemocnice vybudovala potrubní poštu mezi osmi budovami. Urychlí přepravu vzorků k analýze

24. 10. 2022 | 10:14

AKTUALIZOVÁNO: Liberecká nemocnice vybudovala ve svém areálu u Husovy ulice potrubní poštu za bezmála 30 milionů korun. Skoro dva kilometry potrubí propojuje osm z 38 budov nemocnice. Potrubní pošta zejména výrazně urychlí přepravu biologických vzorků k analýze do laboratoří. ČTK o tom dnes informoval mluvčí nemocnice Václav Řičář.

potrub2
Foto z facebookového profilu Krajské nemocnice Liberec

"Protože se u nás přepraví každý den několik tisíc biologických vzorků, znamená tento způsob přepravy nejen zrychlení a zefektivnění přesunu materiálu, ale také velikou úlevu pro sanitáře, kteří nyní vzorky mezi budovami přenášejí," řekl Řičář. Třeba cesta z transfuzní stanice na jiná oddělení nemocnice, která jsou rozdelěná do 38 objektů, trvá pěšky i čtvrt hodiny. Potrubní poštou se dostane zásilka na místo určení do čtyř minut. Systém je nyní v testovacím režimu. "Abychom vychytali případné technické a organizační nedostatky. To potrvá asi několik týdnů," dodal mluvčí nemocnice.

Zatím v osmi budovách nemocnice bylo zřízeno 34 stanic k přijímání či odesílání vzorků. "Srdcem je centrála potrubní pošty, ze které se řídí veškeré transporty. Většina pouzder je zde pomocí RFID technologie identifikována a překládána na takzvaném karuselu a výhybkách a v řádu minut pak přesouvána do určených oddělení nemocnice," uvedl mluvčí nemocnice. K přepravě se používá 178 pouzder, které putují potrubím rychlostí zhruba pět metrů za sekundu (18 km/hod). Každé pouzdro pojme najednou až 40 vzorků. "V pouzdrech jsou zasílány zejména biologické vzorky, které je potřeba rychle doručit ke zpracování do laboratoří. Mohou v nich být přepravovány i léky, drobný zdravotnický materiál či dokumenty," dodal Řičář.

Liberecká nemocnice dosud měla potrubní poštu jen mezi dvěma patry na oddělení nukleární medicíny, kterou zřídila při modernizaci tohoto oddělení v roce 2015. Její zavedení nejen zrychlilo přepravu vzorků, ale pomohlo i sestrám. Předtím musel personál radiofarmaka používaná při vyšetření pacientů nosit ze suterénu po schodech v krabici stíněné olovem, která byla velmi těžká.

čtk