Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajští veterináři odhalili u koťat z Ukrajiny určených k vývozu do USA zfalšovaná očkování

10. 05. 2022 | 16:37

Veterináři v Libereckém kraji odhalili u koťat z Ukrajiny zfalšované doklady o očkování proti vzteklině. Desítka koťat různých plemen jako mainská mývalí kočka, habešská kočka, sfynx a devon rex ve věku od čtyř do osmi měsíců byla určena na vývoz do USA. Inspektoři veterinární správy zjistili při kontrole dokladů, že razítko soukromé veterinární ordinace, která měla koťata očkovat, je zfalšované.

mainskámyvalí
Mainská mývalí kočka.

Chovateli hrozí až stotisícová pokuta, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Veterinární správa bude také posuzovat, zda se v případu obrátí na policii.

Veterinární správa v souvislosti s válkou na Ukrajině zjednodušila podmínky vstupu psů, koček a dalších mazlíčků, které si s sebou přivážejí uprchlíci z Ukrajiny. Zvířata nepotřebují pro vstup do země mikročip nebo tetování, veterinární označení potvrzené tamním úředním veterinárním lékařem ani sérologické vyšetření na protilátky proti vzteklině. Nutná je ale desetidenní karanténa a do 72 hodin prohlídka soukromým veterinářem pro vyloučení vztekliny. Právě té se veterináři obávají nejvíce, Česko má totiž statut země bez výskytu vztekliny.

Chovatel veterinárním inspektorům předložil evropské pasy, které prokazovaly, že koťata byla v souladu s mimořádnými veterinárními opatřeními pro dovoz zvířat z Ukrajiny do ČR vyšetřena v soukromé veterinární ordinaci klinicky na vzteklinu a očipována. "Přišli jsme na to, když chtěl ten člověk už podruhé potvrdit export zvířat. Naše inspektorky kontaktovaly tu privátní lékařku a tím se na to přišlo," doplnil ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta.

Podle Šebesty je chovatel Ukrajinec, který ale dlouhodobě žije v Česku. "Zvířata byla v těch pasech psaná i na jiné osoby. Myslíme si, že původně se ten byznys odehrával na území Ukrajiny, ale jak začala 24. února invaze Ruska, tak oni zřejmě využili příležitosti a známostí v České republice a přesunuli ta zvířata sem," řekl. Veterináři podle Šebesty prověřili i místo, kde v současné době zvířata chovají, tam ale bylo vše v pořádku.

Prověrka u soukromé veterinářky, která podle dokladů koťata čipovala a očkovala, ale ukázala, že tomu tak nebylo. Chovatel a další s ním spojení lidé k veterinářce na kontrolu přivedli podle Vorlíčka 38 koťat, ale jen dvě opravdu proti vzteklině očkovala. Veterinářka také upozornila, že na dokumentech nebylo její pravé razítko, ale falešné. V adrese veterinární ordinace totiž obsahovalo chybné číslo popisné a také nesprávné telefonní číslo.

"Tím, že chovatel předložil za účelem vývozu do USA k deseti koťatům falešné údaje o očkování proti vzteklině, porušil mimořádná veterinární opatření umožňující vstup zvířat doprovázejících majitele na útěku z Ukrajiny a dále porušil evropské předpisy pro vývoz zvířat mimo EU. Na základě zjištěných skutečností nebyla zásilka koťat odbavena. Za uvedené prohřešky ve správním řízení chovateli hrozí pokuta do výše 100.000 korun," dodal Vorlíček.

čtk