Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Langr: Velmi důležitým zjištěním je, že centrum Liberce je momentálně klientů bez přístřeší prakticky prosto

03. 04. 2020 | 12:21

Projekt prevence COVID-19 mezi bezdomovci - jaká je třídenní bilance našich terénních pracovnic Káti, Lucky a Petry? Celkem obešly místa, kde tradičně přebývá 66 osob bez domova, uvádí na svém FB profilu náměstek libereckého primátora pro školství a sociální věci Ivan Langr (SLK).

bezdomovecFBlangr
Ilustrační foto

Náměstek Ivan Langr dále píše:  "55 mohly přímo kontaktovat a předat jim balíček s 5 rouškami, letáčkem a sušenkami; balíčky ale nechávaly i na dočasně opuštěných místech. Celkem tak vydaly na 330 plátěných roušek.

Velmi důležitým zjištěním je to, že centrum města je momentálně klientů bez přístřeší prakticky prosto, větší koncentrace je jen v prostoru bývalé Textilany (asi 8 lidí). Podle pracovnic trpí momentálně bezdomovci akutním nedostatkem jídla, protože ve městě nyní chybějí větší příležitosti, takže v dalších dnech je budeme zásobovat balíčky z Potravinové banky. Samozřejmostí je i nedostatek financí, protože mezi bezdomovci jsou i lidé aktuálně propuštění ze zaměstnání (první vlna výpovědí). Potvrdil se ale i fakt, že někteří bezdomovci nemají ani přes nepříznivou epidemickou situaci zájem kontaktovat jakoukoli sociální službu a raději si roušky vyvařují u svých provizorních obydlí. Což samozřejmě může určitým způsobem zvyšovat míru rizika.

Naše terénní pracovnice rozdaly část ochranných prostředků i ve vybraných ubytovnách - 70 dětských roušek na Ještědskou a do Mydláku (zejména na Ještědské je dlouhodobě vysoká koncentrace dětí - přes 40) a dále 50 roušek pro dospělé do ubytovny Rosa ve Vesci. Konec hlášení.

Děkuji velice všem, kteří na tomto projektu spolupracují a budou i nadále."

Zdroj: FB