Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lanovku na Ještěd čeká před zimní sezonou pravidelná revize. Provoz se zastaví 29. října

25. 10. 2019 | 19:23

Kabinovou lanovku na Ještěd v Liberci čeká před zimní sezonou pravidelná revize. Provoz se zastaví po podzimních prázdninách 29. října. Znovu by se měla lanovka rozjet v sobotu 9. listopadu. ČTK o tom dnes informovala Gabriela Novotná, regionální mluvčí Českých drah, kterým lanovka patří.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, v provozu je už přes 85 let. Dvakrát do roka, vždy na jaře a na podzim podstupuje zhruba týdenní revizí. Letošní jarní odstávka se ale protáhla. Kvůli modernizaci byla lanovka mimo provoz od 1. dubna až do 27. června.

Hlavním důvodem tak dlouhé jarní odstávky byla výměna pohonu. Předchozí už byl po 43 letech opotřebovaný. Dříve měla lanovka pohon stejnosměrným proudem, nově je ve strojovně střídavý motor s frekvenčním měničem. Zároveň bylo modernizováno zabezpečovací zařízení.

Lanovku na Ještěd postavila v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, ta horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se kabina dostává 30 metrů nad zem.

Na Ještěd jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů. Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska, z vrcholu hory se jim nabízí výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Loni přepravily kabiny na vrchol 295.000 lidí, šlo tak o druhou nejúspěšnější sezonu od roku 1992, kdy ji využilo 350.000 lidí.

čtk