Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lékaři mohou po více než pěti měsících modernizace operovat v sálech liberecké chirurgie

02. 12. 2022 | 15:37

Lékaři mohou po více než pěti měsících operovat v sálech budovy chirurgie v areálu liberecké nemocnici. Řemeslníci sály modernizovali při neplánované kompletní rekonstrukci tří pater operačního traktu, jež si vyžádá bezmála 100 milionů korun. K dispozici mají operatéři od dneška čtyři ze sedmi sálů, zbylé tři se dále opravují. Dokončené by měly být někdy na konci ledna příštího roku, řekl novinářům generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš.

nemocnice robotKNL3
Chirurgický robot, foto: Artur Irma

Neplánované uzavření sálů byla pro nemocnici velkou komplikací. "Končí extrémní zatížení zdejších chirurgických oborů," řekl lékařský ředitel nemocnice Tomáš Roubíček. Podle něj hrozilo, že budou muset omezit operativu. Odkládat operace nemusela liberecká nemocnice nakonec díky tomu, že mohla využívat operační sály v nemocnicích v Turnově a Frýdlantu. "Značná část péče byla odkloněna do těchto zdravotnických zařízení," uvedl Roubíček. Bez toho by nemocnice přišla o výkony zhruba za 200 milionů korun, díky využití Frýdlantu a Turnova je výpadek zhruba třicetimilionový. "Je to mnohem menší zásah než to mohlo být," dodal Lukáš.

Nemocnice původně plánovala menší opravu operačního traktu, aby tam mohla umístit nově pořízeného chirurgického robota, který váží 600 kilogramů. Při přípravě projektu se ale zjistilo, že stropy v budově postavené před zhruba 80 lety jsou ve velmi špatném stavu. "Ty stropy měly 40 procent své původní nosnosti, ale to byla ještě nosnost, která byla připravená na operační stůl, instrumentářku a nějakého anesteziologa. Dnes tam je spousta technologie, rentgenový přístroj, laparoskopická věž, velký těžký anesteziologický přístroj, operační stůl s elektrickým ovládáním, který je také úplně jinak těžký, než jaký byl v roce 1939," řekl generální ředitel nemocnice. Ke kompletní opravě operačního traktu by tak podle něj museli v dohledné době přistoupit, i kdyby si nepořizovali robota.

Ve zrekonstruovaných sálech je nové takřka vše od podlah přes stěny až po stropy. "Kompletně nové jsou rozvody medicinálních plynů, elektroinstalace, jsou tam nové závěsy pro operační přístroje, roboty, operační věže a samozřejmě i to zázemí pro operačního robota je úplně nové," dodal mluvčí nemocnice Václav Řičář.

čtk