Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec a kraj na Anifilm dají po 1,5 milionu korun. Pokryje to asi čtvrtinu rozpočtu

20. 09. 2020 | 17:36

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm se bude konat od 6. do 11. října na deseti místech v Liberci. Přehlídka bude v tomto městě poprvé, zázemí bude mít na zámku a diváci se s Anifilmem setkají i v kině Varšava, knihovně, na náměstí, výstavišti, univerzitě či v Lidových sadech. Nabídne téměř 500 filmů, řekla novinářům za organizátory Gabriela Zajícová.

anifilmNew
grafika z www.liberec.cz

Festival se do Liberce přesunul po 18 letech z Třeboně, kde mu už nestačily kapacita a zázemí. "Považuji to za obrovskou příležitost pro město i kraj, protože získáváme renomovaný mezinárodní festival s řadou přidaných skutečností, ať už jsou to vývojové věci v herním průmyslu, ať jsou to producentské věci, ať to je mezinárodní tým a tak dále. Je to věc, ze které může Liberec a Liberecký kraj dlouhodobě těžit," uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Město a kraj na Anifilm dají po 1,5 milionu korun. Pokryje to asi čtvrtinu rozpočtu.

Původně se měl festival uskutečnit už v květnu, kvůli koronavirové pandemii organizátoři projekce posunuli na říjen. Podle Zajícové budou při akci platit přísnější hygienická pravidla a organizátoři budou schopni dohledat návštěvníky v případě nákazy. "Díky našim akreditacím jsme schopni trasovat a mít databázi kontaktů," uvedla. Návštěvníci se budou muset podle ní akreditovat i na programy, které budu zdarma. "Po každém programu budeme dezinfikovat veškeré prostory, všude budou stojany s dezinfekcí, všude budou roušky," uvedla. Pořadatelé podle ní nyní počítají s tím, že kapacita uvnitř bude omezena na 500 lidí a venku na 1000.

Na festivalu budou porotci vybírat v mezinárodních kategoriích nejlepší celovečerní film, krátký film, studentský film, videoklip, abstraktní a nenarativní animace a počítačové hry. V soutěži Český obzor se představí pouze české filmy. A diváci zvolí snímek, který získá Cenu města Liberec.

Filmy a hry budou hodnotit čtyři tříčlenné mezinárodní poroty. Každý z porotců se zároveň podílí na doprovodném programu festivalu - svými filmy, přednáškou či jiným programem. Mezi porotci bude i americký režisér David Silverman, který režíroval seriál Simpsonovi nebo Příšerky s.r.o. Součástí festivalu bude i nesoutěžní program.

Na návštěvníky čeká například sekce nazvaná Slyšet animaci, jež propaguje hlavní téma letošního ročníku, což je hudba a zvuk v animovaném filmu. Zahrnuje krátké a celovečerní filmy či profily českých skladatelů. Na festivalu bude mít předpremiéru film Jana Baleje Barevný sen. Organizátoři budou lákat i na takzvané Půlnoční animace, což jsou filmy pro otrlé. Sem patří chilský film Homeless, americký Až do poslední smrti nebo estonské dílo Stařec a mléko.

čtk