Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec bude muset začít vážně řešit, co se Sport Parkem a arenou. Ať zvolí jakoukoliv variantu, bude to stát městský erár miliony

19. 11. 2020 | 8:22

Liberec si nechá vypracovat další analýzu, zda by pro město nebylo výhodnější, aby si samo provozovalo svůj sportovní areál Sport park s arénou, kde hrají zápasy hokejoví Bílí Tygři. Důvodem je požadavek stávajícího provozovatele na finanční garanci ve výši 18 až 25 milionů pro příští rok pro případ, že by přišly další vlny pandemie koronaviru. Novináře o tom informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

SportParkTitulTOP
archivní foto

"Necháváme si nyní zpracovat analýzu, která posoudí, zda je lepší současnému provozovateli poskytnout další podporu. A nebo, zda areál město převezme a bude ho provozovat vlastními silami," uvedl primátor. Areál by město případně převzalo někdy na začátku příštího roku.

Liberec už jednu analýzu zpracovanou má, ta je ale zaměřena na provoz Sport Parku v normálních, nekovidových dobách. Jednoznačně z ní vyplývá, že nynější model, kdy komplex pro město provozuje koncesionář, je pro městskou pokladnu ekonomicky nejvýhodnější. Zmiňuje řadu rizik, jež by město podstupovalo, pokud by si Sport Park provozovalo samo.

Nová analýza se musí především zaměřit na provoz areálu v době pandemie, kdy je jeho ekonomika kvůli platným restrikcím v hlubokém minusu. Nesmějí se tu konat žádné aktivity, aktuálně se zde týden hraje pouze extralgový hokej, ovšem bez diváků a navazujících komerčních služeb. Náklady jdou k tíži hokejového klubu.

Areál dlouhodobě provozuje firma SFM Liberec ze skupiny Syner Group. Město platí každoročně provozovateli Sport parku s 35 sportovišti na základě koncesní smlouvy 13,5 milionu korun. Jde o platbu za dostupnost veřejné služby, za to má město pro školy a sportovní kluby k dispozici 4000 hodin ročně. Liberec díky existenci koncesní smlouvy získává i desítku dalších služeb spojených s provozem areálu, mj. platbu všech revizí, řešení srážkových vod, náklady na personál a investice, které musí každoročně realizovat koncesionář. Letos město navíc vypomohlo firmě SFM částkou bezmála deset milionů kvůli jarnímu uzavření areálu při první vlně pandemie koronaviru. Nyní je areál opět už víc jak měsíc uzavřený. De facto tam hrají zápasy jen Bílí Tygři.

"Provoz od března do srpna jsme jako SFM dotovali částkou 3,5 milionu korun," řekl jednatel společnosti SFM Liberec Lukáš Přinda. Odhaduje, že do konce roku ztráta stoupne o dalších šest na celkových zhruba devět milionů korun, kterými bude muset  SFM zatovat chod areálu i po započtení pomoci SML. Podstatným důvodem prohlubování ztráty je, že zápasy Tygrů jsou bez diváků a že se v aréně nemohou konat další akce.

"V areálu je 90 procent sportovišť ztrátových, vydělává se na ně z provozu arény," uvedl Přinda. A pokud přijdou příští rok další vlny pandemie koronaviru spojené s uzavřením areálu, je podle něj nezbytná finanční garance ze strany města. Peníze by provozovatel čerpal pro krytí ztrátového provozu. "Když garance nebude, není reálné areál dál provozovat," uvedl.

Náměstek primátora Ivan Langr (SLK) uvedl, že u variant převzetí areálu nebo finanční podpory SFM budou posuzovat nejen ekonomiku, ale také to, jakou budou mít podporu politickou i u veřejnosti. "Městu v tuto chvíli jde o dvě zásadní věci. Udržet na stávající úrovni veřejnou službu a také v případě možného převzetí zachovat účast hokejového týmu Bílí Tygři v areálu," dodal Langr.

Za zápisu Rady města: Bod č. 58/1: Žádost o mimořádnou finanční spoluúčast na provozu areálu Sportpark Liberec: 9. listopadu obdrželo město Liberec návrh společnosti SFMLiberec, s.r.o., k řešení krizové situace v areálu Sport Parku Liberec. Rada města se s návrhem o finanční výpomoci ze strany statuárního města seznámila. „Necháváme si nyní zpracovat analýzu, která posoudí, zda je lepší současnému provozovateli poskytnout další podporu. Anebo, zda areál město převezme a bude ho provozovat vlastními silami. I v tomto případě nicméně musíme vyřešit, jakým způsobem kompenzovat dopady pandemie na provoz jednotlivých sportovišť. O obou možnostech budou informováni i zastupitelé města. Nejpozději do ledna příštího roku pak chceme jednat i se současným provozovatelem areálu, společností SFM,“ říká primátor města Jaroslav Zámečník.

uba, čtk, www.liberec.cz