Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce očkovat lidi bez domova, zatím ale nemá čím. Chybí mu vakcína

14. 07. 2021 | 18:38

Liberec chce očkovat proti covidu-19 lidi bez domova, zatím na to ale nemá vakcínu. Podle odhadů radnice žije na ulici v krajském městě kolem 200 až 300 lidí, ne všichni budou mít zájem očkování podstoupit. Už minulý týden vedení města oslovilo ministerstvo zdravotnictví s žádostí o jednodávkové vakcíny od firmy Johnson & Johnson, která se pro tyto případy jeví jako nejvhodnější.

pfiser4
ilustrační foto

Zatím nepřišla žádná odpověď, řekl dnes novinářům náměstek libereckého primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

"Bezdomovci jsou skupina, která většinou není schopna zvládnout registraci a dostavit se sama k očkování, z mnoha důvodů, jako jsou chybějící doklady, chybějící zdravotní pojištění nebo neznalost informací. Jde přitom o skupinu velmi rizikovou, jsou to často lidé staří, s mnoha onemocněními, jsou tam často závislosti nebo ještě kombinace s psychiatrickým onemocněním. Nemají své praktické lékaře a je třeba s tím něco dělat," uvedl Langr. Liberecká radnice je podle náměstka připravena očkování bezdomovců zajistit přímo v terénu ve spolupráci se sociálními službami, Českým červeným křížem a terénními pracovníky, zatím ale není čím očkovat.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí při otevření očkovacího místa na pražském hlavním nádraží řekl, že se mobilní týmy chystají nabídnout očkování proti koronaviru lidem ve vyloučených lokalitách v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Praha už začala očkovat lidi bez domova přímo v místech, kde se zdržují. Spolupracuje na tom s organizacemi Armáda spásy, Naděje a Drop In. Pilotní očkovací místo vzniklo i pod Libeňským mostem.

V Libereckém kraji se zatím očkuje jen v očkovacích centrech, nemocnicích a v ordinacích lékařů, kde zatím podali 358.970 dávek vakcíny, největší zastoupení má vakcína od firmy Pfizer. Celkově má v kraji kompletní očkování téměř 151.000 lidí, to je více než třetina z 441.820 obyvatel kraje. Jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson & Johnson zatím dostalo v kraji zhruba 3500 lidí.

čtk