Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec chce přemístit cyklostezku u fotbalového stadionu, při utkání musí být nyní zavřená

22. 08. 2024 | 18:02

Liberec chce změnit trasu cyklostezky u fotbalového stadionu U Nisy. Cílem je, aby cyklisté a pěší mohli tento úsek využívat i při domácích zápasech prvoligového Slovanu. Nyní je při každém fotbalovém utkání tato část cyklostezky uzavřená, neboť vede pod jednou z tribun stadionu. Náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj) odhaduje, že přeložku cyklostezky začnou stavět nejdřív za tři roky.

"Chceme připravit projekt pro další vedení města," řekl Janďourek ČTK.

Cyklostezka podél řeky Nisa vede z centra města přes Růžodol na Stráž nad Nisou. Úsek kolem stadionu patří mezi nejvyužívanější a vybudování přeložky z pravého na levý břeh Nisy radnice odhaduje na 12 až 17 milionů korun. Podle schváleného záměru bude město v rámci projektové přípravy posuzovat dvě varianty.

První možností je vybudování 830 metrů dlouhého úseku od křižovatky s Londýnskou ulicí a druhá varianta počítá s 650metrovým úsekem od přítoku Jizerského potoka, který je nedaleko fotbalového stadionu. Nevýhodou první varianty je, že cyklisté budou muset jezdit přes most po dopravně frekventované Londýnské ulici. Nevýhodou druhé jsou zhruba o pět milionů korun vyšší náklady, neboť bude nutné postavit malý most přes Nisu u přítoku Jizerského potoka.

čtk