Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec dokončil rekonstrukci čtvrtého domu pro sociální bydlení na ulici Dr. Milady Horákové

24. 05. 2022 | 18:46

Liberec dokončil rekonstrukci čtvrtého a zároveň posledního domu pro sociální bydlení. Je v něm devět malých bytů pro lidi s nízkými příjmy. Jde o součást evropského projektu. Oprava zanedbaného domu na ulici Dr. Milady Horákové si vyžádala 17,9 milionu korun včetně daně, dotace by měla pokrýt zhruba 13 milionů korun nákladů. Novináře dnes o tom informovala náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

socbydleni2
Foto: Mad

Rekonstrukci domu vnímá náměstkyně jako ukázku toho, jak by se měl projekt uskutečňovat. "Nebyly tady žádné vícenáklady, vešli jsme se do rozpočtu a myslím, že je to krásně odpracované," řekla Loučková Kotasová.

V bytovém domě ze 20. let 20. století byly původně tři velké byty, po jednom na každém patře. Nově jsou rozdělené na devět bytů, z toho šest je o velikosti 1+1. "To znamená jedna obytná místnost, která zároveň slouží jako ložnice, zároveň jako jídelna a součástí bytu je vstupní chodba a koupelna. A aby byl zvýšený komfort takto malých bytů, tak každý má svoji půdní a sklepní kóji," uvedl stavbyvedoucí Pavel Novák. Další tři byty mají o pokoj více, jsou o velikost 2+1. Noví nájemníci by se do nich měli nastěhovat v srpnu.

V evropském projektu Liberec původně zamýšlel opravit šest bytových domů, nakonec to jsou čtyři. Celkem v nich vzniklo 42 sociálních bytů. Rekonstrukce všech čtyř domů si vyžádala přes 94 milionů korun. Radnice vybrala budovy v dezolátním stavu, to byl i případ domu na ulici Dr. Milady Horákové. "Byla to budova na zbourání. Teď má minimálně o 50 až 70 let prodlouženou budoucnost," uvedl dnes při slavnostním zakončení stavby primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Další tři zmodernizované bytové domy jsou v Žitavské, Orlí a Proboštské ulici.

Rekonstrukci dalších bytových domů pro sociální bydlení radnice podle Loučkové Kotasové nyní nepřipravuje, i když by to bylo potřeba. "Nemáme na ně ale dotační podporu," řekla. Aktuálně si ale město nechává postavit tři nové domy se 49 byty na místě bývalé základní školy Na Žižkově. I ty jsou určené pro sociální bydlení. Radnice za jejich vybudování zaplatí přes 140 milionů korun, zhruba polovinu nákladů chce uhradit z evropských dotací. Postavené by měly být do června příštího roku.

čtk

Ve fotogalerii nová podoba domu a jedna "srovnávačka" Dříve - nyní. Foto: Mad + FB liberec.cz