Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec nadchl mezzosopranistku DiDonatovou, příští rok bude zpívat česky

09. 03. 2024 | 21:50

Za město, v němž si připadáte jako v pohádce, označila Liberec před dnešním vystoupením americká hvězdná mezzosopranistka Joyce DiDonatová. V rozhovoru také prozradila, že příští rok bude poprvé zpívat česky. Jedna z nejvýraznějších osobností současné světové operní scény dnes do Liberce přijela v rámci svého evropského turné, její vystoupení ve zdejším divadle bylo zároveň koncertem festivalu Lípa Musica.

lípa muzika DiDonato 13538
Foto - zdroj: www.lipamusica.cz

"Je to takové to město, kde si připadáte jako v pohádce. Ten kostel, architektura, cesta krásnou krajinou. Ráno jsme přijeli z Prahy a viděli to nádherné divadlo. Je vážně úchvatné. Miluji ty chvíle, kdy přijedu na nové místo a díky hudbě se z cizích lidí během večera stane rodina," řekla DiDonatová, pro níž vystoupení v Liberci bylo třetí v Česku. Pořadatelé festivalu Lípa Musica o její účast usilovali čtyři roky.

Držitelka několika cen Grammy do Liberce přijela s projektem Songplay, který překlenuje propast mezi jazzem, operou a populární hudbou. DiDonatovou při něm doprovází pětice prvotřídních hudebníků a divákům nabízí potěšení z improvizace, experimentu a žánrového dialogu mezi italským barokem a písněmi Duka Ellingtona, Richarda Rodgerse a dalších jazzových legend 20. století. "Trochu u toho i improvizujeme," dodala DiDonatová.

Americká mezzosopranistka je velmi žádanou koncertní a recitálovou umělkyní, hostovala v Carnegie Hall a v londýnském Barbican Centre, absolvovala rozsáhlá turné po Spojených státech, Jižní Americe, Evropě a Asii. V Česku se ale podle svých slov cítí jako doma.

"Tohle je část světa, o které se mluví, a naplňuje mě vzrušením, že tu můžu být. Vaše republika má dlouhou historii neuvěřitelné hudby. Můj otec byl sbormistr a mezi jeho oblíbená díla patřila mše Leoše Janáčka," uvedla. Řekla také, že při svém debutu v Královské opeře v Londýně zpívala anglicky v Lišce Bystroušce. "V následující sezoně v MET (Metropolitní opeře) budu zpívat roli v představení Innocence od Kaiji Saariahové, která byla napsána pro Magdalenu Koženou. Budu ji zpívat částečně česky a bude to moje první zpívání v češtině," dodala.

čtk