Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec odsouvá opravu bazénu na podzim, spíše ale na neurčito. Hledá externí autoritu, za niž se může schovat

17. 05. 2024 | 14:10

Liberec v souvislosti s městskou reputační kauzou prověří zakázku na rekonstrukci bazénu za tři čtvrtě miliardy korun. Z opatrnosti vymění město i administrátora této soutěže, se současným se podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) vedení Liberce dohodlo na předčasném ukončení smlouvy.

bazenHist
Přestavba libereckého bazénu se odkládá. zatím do podzimu... archivní foto

Primátor dnes také novinářům řekl, že zatím nedokáže říci, kdy budou schopni soutěž na dodavatele stavby uzavřít. Rekonstrukce plaveckého stadionu ale zřejmě nezačne dřív než na podzim, původní předpoklad byl letos na jaře. Pro veřejnost tak bude přes letní prázdniny bazén v omezené míře k dispozici, přestože kvůli chystané modernizaci je pro ni uzavřen od začátku dubna. V červenci a srpnu bude pro veřejnost přístupná sluneční louka a pětadvacetimetrový bazén. "Nebudou fungovat šatny, bude se přicházet zvenčí," uvedl primátor.

K zakázce na bazén se radnice takto postavila i kvůli informacím některých médií, že zakázka patří mezi ty, jež prověřuje policie v souvislosti s obviněním bývalého náměstka primátora za ODS Petra Židka, který ji měl na starost. I proto se podle primátora radnice dohodla s administrátorem soutěže na ukončení smlouvy, přestože od něj neměla žádné informace o nějakém nestandardním jednání. "My jsme se rozhodli v koalici už zhruba v polovině dubna, že s tímto administrátorem ukončíme smlouvu, aby bylo další pokračování nade vší pochybnost," uvedl primátor.

Zároveň město oslovilo dvě vysoké školy, VUT v Brně a ČVUT v Praze, s žádostí o prověření projektové dokumentace. "Zdali nevykazuje nějaké znaky manipulace nebo nadhodnocení položek a podobně," řekl Zámečník. To chtějí podle něj doložit k žádostem o dotace na rekonstrukci bazénu, od Národní sportovní agentury žádá město 140 milionů a z operačního fondu životní prostředí 290 milionů. "Nechtěl bych se setkat s tím, že potom dotační orgány řeknou: Heleďte, my jsme o tom slyšeli v médiích a my vám tu dotaci nedáme," dodal primátor.

Termín pro podávání nabídek na rekonstrukci bazénu vypršel v únoru, město jich dostalo šest. Nenižší cenu 748,8 milionu korun bez daně nabídla firma Metrostav DIZ a radní města ji původně vyhlásili vítězem tendru. Kvůli námitkám vůči vítězné firmě ale museli radní tento výsledek před více než měsícem zrušit. Vypořádání námitek bude mít na starost nový administrátor, kterého radní zřejmě vyberou nejdřív v červnu. Plavecký stadion z poloviny 80. let minulého století opravu potřebuje - technologická zařízení dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je také zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje.

V Liberci se "nešlape voda" v bazénu, ale kolem bazénu...

Kolem opravy bazénu bezvýsledně přešlapovaly už dvě radniční vlády od roku 2014, teprve ta nynější dokázala tendr na zhotovitele vypsat a zrealizovat. Těsně předtím, než mohla modernizace plaveckého areálu začít, zhatila Liberci plány razie NCOZ vyvolaná permanentním a adresným očerňováním podnikatelského prostředí v krajském městě. Nyní se vedení města bojí v načaté práci pokračovat, a tak evidentně hledá ospravedlnitelné důvody, proč s přestavbou nezačít podle plánu. Aby byl opak pravdou a modernizace bazénu odstartovala alespoň na podzim, musí město najít externí autoritu, za niž by se mohlo schovat. Zatím to ale spíše vypadá na časový údaj "odloženo na neurčito".

čtk, uba