Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec plánuje nákup parkovacích automatů, půjde platit i kartou

18. 03. 2024 | 15:24

Liberec chce letos nakoupit nové parkovací automaty, které umožní řidičům zaplatit za parkování na městských parkovištích i platební kartou. Nyní používané automaty přijímají jen mince. Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) odhaduje, že za nákup nových zařízení zaplatí radnice zhruba 20 milionů korun.

parkování girl-5095928 1280
Ilustrační foto

"Celkem máme 70 parkovacích automatů. Jsou už hodně zastaralé," řekl primátor novinářům.

Bezhotovostně mohou řidiči v Liberci za parkování na městských parkovištích platit zatím jen přes mobilní aplikaci či sms zprávy. Rozšíření nabídky bude podle Zámečníka ku prospěchu nejen motoristům, ale i radnice. "My si od toho slibujeme, že když budou moci lidé platit bankovní kartou a nebudou mít u sebe mince, tak se i zlepší výběr parkovného," dodal primátor.

V posledních letech Liberec na parkovném vybral kolem 28 milionů korun, letos, po zdražení parkovného, očekává nárůst příjmů zhruba o 20 milionů. Radnici stotisícového města patří zhruba 2500 parkovacích míst, z toho skoro 1500 jsou placená stání a zbytek je v předplacených modrých zónách.

Některá jiná města v Libereckém kraji už řidičům umožňují platit za parkování platební kartou. Patří mezi ně Česká Lípa, Turnov, Nový Bor či Bedřichov v Jizerských horách.

čtk