Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec ustoupil od záměru zpoplatnit parkoviště na sídlištích, důvodem je nedostatek míst k odstavení aut

17. 07. 2019 | 15:28

Liberec ustoupil od záměru zpoplatnit od příštího roku parkoviště na sídlištích. Hlavním důvodem je, že míst k odstavení aut je výrazně méně než bytů a na všechny by se tak nedostalo. Novinářům to dnes řekl primátor Jaroslav Zámečník (SLK).

parking mml
Foto: MML

"To znamená realizovat tuto ideu, aniž bychom zároveň byli spravedliví vůči občanům, nepůjde. Alespoň momentálně," uvedl Zámečník. Podle něj se proto chtějí nejprve zaměřit na hledání a budování dalších parkovacích míst na sídlištích. "Abychom aspoň dosáhli nějakého vyrovnaného počtu, co byt, to jedno parkovací místo," dodal.

Například v části Ruprechtic vymezených ulicemi Vrchlického, Hlávkova a Na Pískovně je 1850 bytů. Míst k parkování je ale jen 986, z toho 740 venkovních. Podle zjištění radnice zhruba 250 až 350 aut stojí v noci na místech, kde by neměla. Primátor dnes uvedl, že pro tuto lokalitu připravují projekt, díky němuž by se měl počet parkovacích míst výrazně navýšit už v příštím roce. Odhadem na to bude potřeba 20 milionů korun. V plánu města je rozšíření parkoviště za bytovým domem "Hokejka" u Hlávkovy ulice ze současných 100 míst na 200. Dalším je zjednosměrnění některých ulic. Tím by podle primátora mohli získat 450 míst a dalších 190 změnou způsobu parkování z podélného na šikmé v některých ulicích.

Podle primátora ale nadále platí, že město už nebude obyvatelům sídlišť vydávat placené karty na vyhrazená stání. Dříve si bylo možné za 10.000 korun koupit přesně vymezené parkovací místo jen pro sebe. Město nechá vypršet platnost stávajících povolení, jež jsou na dva roky, a nová už vydávat nebude.

Liberecká radnice původně zamýšlela, že zpoplatněním parkování na sídlištích omezí stání málo využívaných aut. Mají je například rodiny s více vozy. "Jsou tam častokrát zaparkovaná auta lidí, kteří s tím autem nevyjedou celý měsíc," řekl již dříve náměstek primátora Jiří Šolc (SLK). To je podle něj jedním z důvodů, proč je míst k parkování na sídlištích málo. Některá parkoviště jsou podle náměstka ze 60 až 70 procent plná i přes den, což dříve nebylo obvyklé. Radnice proto zvažovala, že za první auto by majitel bytu zaplatil ročně 500 korun, za druhé 6000 Kč a každé další 8000 korun.

čtk