Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec vybral firmu, která do léta upraví okolí přehrady. Název radnice říci nemůže, volila z osmi uchazečů

23. 10. 2024 | 17:57

Liberec vybral firmu, která do léta příštího roku upraví okolí přehrady Harcov, které patří mezi nejcennější zelené plochy ve stotisícovém městě a je oblíbeným místem pro vycházky a rekreační běhání. Vítěze i cenu město zveřejní po podpisu smlouvy. Podle náměstka primátora Jiřího Janďourka (Starostové pro Liberecký kraj) to s ohledem na podmínky soutěže nemohou sdělit dříve.

přehradaLBvizual1
vizualizace

Radnice dostala osm nabídek, nejlevnější byla za 52,25 milionu korun bez daně a nejdražší téměř za 70 milionů bez DPH.

Nyní běží 15denní lhůta na odvolání proti výsledkům soutěže. "Předpokládám, že pokud všechno půjde, podepíše se smlouva a nikdo se už nebude odvolávat, tak bychom realizaci prací na liberecké přehradě, které přísluší statutárnímu městu Liberec, ukončili v létě roku 2025," řekl dnes náměstek novinářům.

Úprava okolí přehrady naváže na rekonstrukci tohoto vodního díla, kterou Povodí Labe zahájilo předloni. Kvůli opravě hráze, pravobřežní zdi a odbahnění dna za 388 milionů korun zůstane přehrada vypuštěná pravděpodobně až do podzimu příštího roku.

Liberec chce do té doby opravit více než kilometr dlouhou promenádní cestu u pravobřežní zdi přehrady, která se nachází mezi hrází a Bílým mlýnem u křižovatky ulic Zvolenská a Svobody. Obnovy se dočká i travnatá pláž u této cesty, dětské hřiště a přístup k pláži ze strmého kopce od Blahoslavovy a Chelčického ulice usnadní nová schodiště. Přibude také lávka přes Harcovský potok u Bílého mlýna pro bezpečnější přístup do Zvolenské ulice a chodník, který bude na začátku Zvolenské ulice.

čtk