Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec využil vězně ve 20 případech, největší akcí byl úklid skládky u letiště

06. 01. 2024 | 15:05

Liberec loni využil vězně z místní věznice při údržbě veřejného prostoru ve 20 případech. Největší akcí byl červencový úklid skládky v lesíku u letiště, kde před tím bylo stanové městečko lidí bez domova a závislých na drogách. ČTK o tom informovala mluvčí radnice Jana Kodymová.

veznijablonec2irma
archivní ilustrační foto Artur Irma

"Uklidit 4000 metrů čtverečních plochy trvalo šest dní, přičemž ručně bylo sebráno několik desítek tun odpadu," uvedla Kodymová.

S dalším větším úklidem pomáhali vězni loni v Ruprechtickém lesíku, i jeho součástí byla likvidace několika opuštěných míst po bezdomovcích. "Mezi další akce se řadí pomoc při obnově dětského hřiště v Kateřinkách, vyčištění zaneseného koryta Jizerského potoka v Tiché ulici a také v Ještědské ulici," řekla mluvčí radnice.

Vězni se do údržby veřejného prostranství v Liberci poprvé zapojili v roce 2015. "Od té doby se spolupráce výrazně rozšířila na nejrůznější práce ve veřejném prostoru a výrazně se zvýšila také četnost jednotlivých akcí. V roce 2023 se tak konala jubilejní 100. akce, do které se místní odsouzení dobrovolně zapojili," uvedla Kodymová.

Účast vězňů na úklidových akcích města je nad rámec jejich pracovního zařazení v liberecké věznici a bez nároku na finanční odměnu. "Pro město Liberec to znamená úsporu financí, které by na tyto práce jinak muselo vynaložit," dodala mluvčí města.

čtk