Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec začal s odtahy autovraků, po městě jich je přes 100. Náklady bude radnice vymáhat po majitelích

24. 11. 2020 | 17:34

Liberec začal tento týden s odtahy autovraků, které dlouhodobě zabíraly místa na sídlištích i v centru města. Zlikvidovat jich je potřeba přes 100. Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj) odhaduje, že na to bude třeba zhruba rok. "Je tam spousta byrokratických úkonů, které nelze moc urychlit," řekl dnes ČTK.

vrakMML
Foto: MML

Za předchozí dva roky se podařilo zlikvidovat ve stotisícovém městě jen dva autovraky, od letošního roku to je o něco jednodušší díky změně legislativy. Za takzvaně nezpůsobilé je považované už auto, za které není zaplacené povinné ručení nebo nemá platnou technickou prohlídku. Výzvy k odstranění nechala radnice na autovraky vylepit v září a zároveň poslala jejich majitelům dopis. "Asi 20 až 30 procent majitelů na výzvu zareagovalo a sami autovrak odstranili," uvedl náměstek. Po ostatních, kteří neposlechli, budou podle něj náklady na odtažení a likvidaci autovraku vymáhat. Řádově může jít o tisíce korun.

Majitel vozu bude mít možnost se o něj přihlásit ještě tři měsíce po odtažení. Po tu dobu bude na odstavné ploše. Pokud si ho majitel neodveze, město auto nabídne ke koupi v aukci. Když o něj nikdo neprojeví zájem, radnice nechá auto sešrotovat.

Liberec má od listopadu novou firmu na odtahování vozidel. Město za tuto službu zaplatí 1,3 milionu korun bez daně za pět let. Vybraný provozovatel má odstavnou plochu pro odtažená auta v Horním Růžodole, nedaleko koupaliště Vápenka. Novou odtahovou službu bude v Liberci využívat i městská a státní policie k odstranění vozidel, která tvoří překážku silničního provozu. Šolc už dříve uvedl, že se odtahy budou používat, pokud auto stojí třeba na přechodu pro chodce nebo bez oprávnění na místě pro invalidy. V roce 2018 bylo v Liberci odtaženo 42 vozidel, které tvořily překážku silničního provozu. Loni to bylo 80 aut a letos do konce října přes 20.

čtk