Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec zkrátí dobu silničních uzavírek tak, že opravované komunikace stavebním firmám na dobu prací pronajme

04. 12. 2019 | 15:12

Liberec chce zkrátit dobu silničních uzavírek tím, že opravované komunikace bude stavebním firmám na dobu prací pronajímat. Město se inspirovalo v Ústí nad Labem. Podle zjištění liberecké radnice byly termíny kratší asi u pětiny akcí. Stavbaři si navíc větší akce rozdělují do více etap a uzavírky nejsou tak rozsáhlé. Za pronájem komunikací začnou firmy v Liberci platit od příštího roku. Novináře o tom dnes informoval náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

silnice horakovka1
Foto: Artur Irma

"Tím pádem my vytvoříme takový nepříliš silný, ale přesto ekonomický tlak na to, aby tu stavbu zkrátily, co nejvíc to půjde. Protože tím pádem na tom nájmu ušetří," uvedl Šolc. Cena za pronájem se bude lišit podle typu a významu komunikace a délky stavby. Nejdražší budou ulice v centru a místní komunikace I. třídy, kdy při opravě delší 30 dnů bude město požadovat 30 korun za metr čtvereční.

Podle Šolce navíc zavedou sankce pro případ, že se termín stavby nepodaří dodržet. "Penále za první překročení bude 50 procent ve výši nájemného a za druhé 100 procent," dodal. Jedním z důvodů pro zavedení tohoto opatření byla špatná zkušenost s opravou ulice Dr. Milady Horákové, která patří mezi nejvytíženější silnice ve stotisícovém městu.

Rekonstrukce několikasetmetrového úseku u Kauflandu měla původně trvat jen půl roku a hotova měla být už na konci loňského roku. Nakonec se ale stavba protáhla o deset měsíců a omezení skončilo až letos na konci října. Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (SLK) už dříve uvedl, že město nastaví přísnější pravidla vůči firmám, jež v krajském městě opravují silnice. Podle něj proto bude požadovat také od projektantů, aby pro další silniční stavby pokaždé vypracovali harmonogram postupu prací, což dosud město nežádalo.

čtk