Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká aréna slouží už 15 let, prošly jí čtyři miliony diváků. V přepočtu na jedno sedadlo byla nejlacinější v historii

22. 09. 2019 | 8:09

Home Credit Arena v Liberci, která byla první krajskou multifunkční halou, zahájila svou 15. sezonu. Od otevření 8. září 2005 se v ní uskutečnilo 1235 akcí, které navštívilo přes 4,2 milionu lidí. Její výstavba stála 548 milionů korun a investorem bylo město Liberec, které na projekt získalo dotaci. V přepočtu na jedno sedadlo byla nejlacinější v historii, řekl ČTK Lukáš Přinda, jednatel společnosti SFM Liberec, která provoz arény a celého Sport Parku Liberec zajišťuje.

hokFansUniv
archivní foto

Hala má pro hokejové zápasy kapacitu 7500 diváků a pro koncerty až 10.000. "Kapacitně pro region stačí," řekl Přinda. Vedle hokejových utkání se v hale hrál třeba tenis na antuce, konaly se tu freestyle show motorek, ale také veletrhy nebo koncerty.

Největší akcí v hale bylo Mistrovství v klasickém lyžování 2009, kdy aréna sloužila jako centrum šampionátu a odehrál se v ní i zahajovací a závěrečný ceremoniál. "Největší návštěvnost v dosavadní historii zažila hala při koncertu skupiny Kabát, který halu naplnil do maximální možné kapacity 10.000 návštěvníků," řekl Přinda.

archivní foto

Multifunkční hala stojí na pozemku o rozloze 27.000 metrů čtverečních. Je součástí areálu Sport Parku Liberec, který byl od jejího otevření zásadně zmodernizován. V areálu je dnes 35 krytých i venkovních sportovišť, zejména pro kolektivní sporty. "Za posledních 15 let jsme postavili šest nových sportovišť a plánujeme dál. V areálu potřebujeme odpovídající zázemí pro fotbalovou akademii, zejména šatny a trenérské prostory a kvalitní hřiště s umělou trávou," uvedl Přinda.

V plánu je také hala pro sporty, jako jsou florbal, basketbal nebo házená, pro zhruba 1500 diváků. Taková zatím v Liberci chybí. "Nevyhneme se ani rekonstrukcím původních objektů v areálu. Totální rekonstrukci potřebuje hlavně Svijanská aréna, která je na hraně své životnosti. Slouží od roku 1967," dodal jednatel. Atletický stadion podle něj potřebuje nový tartan.

archivní foto

Investovat je podle Přindy třeba i do samotné arény. Zpřísnily se nároky na bezpečnost, větší komfort si žádají pořadatelé akcí i diváci. "Proto jsme pořídili multimediální kostku s LED technologií, nové osvětlení nebo přístupové systémy. Změnilo se i vybavení komfortnějších klubových částí sektorů pro diváky i vybavení šaten pro týmy. Technologicky ale aréna stojí pořád na stejných základech, které vyhovují," řekl Přinda.

Největší slabinou areálu, který denně navštíví v průměru 1400 lidí a v době utkání či kulturních akcí i více než čtyřnásobek, je doprava. "Aréna má slabé místo v příjezdu, který je limitován zejména podjezdem pod železniční tratí. To se snažíme eliminovat třeba dohodami s MHD, kdy majitelé permanentek mají městskou dopravu zdarma před utkáním i po jeho skončení," dodal Přinda.

čtk

archivní foto