Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká galerie chystá čtyři nové výstavy včetně grafik Josefa Čapka, které vystaví poprvé

23. 09. 2020 | 12:30

Liberecká Oblastní galerie poprvé vystaví svoji sbírku grafických prací Josefa Čapka, přestože většinu z nich vlastní už skoro 60 let. Jde o jednu ze čtyř výstav, které v galerii začnou v pátek. V podbazénové hale budou v netradiční instalaci obrazy Davida Hanvalda, který patří v současnosti mezi nejvýznamnější umělce spjaté s Libercem. Další dvě výstavy jsou společné vždy pro dvě umělkyně. Novináře dnes o nových výstavách informovali kurátoři a autoři.

Lázně Mad01
Foto: Mad

Čapek patří k nejdůležitějším představitelům klasické české moderny a avantgardy první poloviny minulého století. Jeho grafiky tvoří vedle obrazů a kreseb důležitou součást jeho díla. Oblastní galerie má ve sbírce 22 jeho grafických listů, jde o reprezentativní průřez z let 1913 až 1920. "V této době vznikla většina volné grafiky Josefa Čapka, později se věnoval grafice užité, zejména ilustracím a návrhům knižních obálek," uvedla kurátorka výstavy Anna Habánová. Znalci Čapkova díla podle ní objeví na výstavě řadu jeho známých námětů. "Například námořníka, který byl určitou dobu personifikací Čapkova mládí a jeho světoběžnické touhy," uvedla kurátorka. Romantické představy a bezstarostného námořníka nahradila v Čapkových grafikách témata spojená s koncem války, v nichž převládají nevěstky, žebračky a vdovy. Mezi další vystavené práce patří zachycení různých postav, česajících se žen, dětí, ale také herců.

Architekturu podbazénové haly využil pro svoji výstavu obrazů Hanvald, který se v Liberci narodil před 40 lety. Pomohli mu jeho dva spolužáci Matěj Jakoubek a Tomáš Rýdl. "Tři segmenty, dva rohy a čnějící zeď, byly vytvořené pro konkrétní díla. A další zeď se vytvořila, abychom mohli pracovat s vertikalitou toho prostoru a nějakým způsobem nebyli omezení jen závěsnou lištou," uvedl Hanvald, který sestavuje jednotlivé obrazy stavebnicovým způsobem. V galerii má cykly Stavebnice, Kostky či Rámy, jež jsou doplněné o cyklus kaligrafií, jimž se věnuje v poslední době.

Další dvě výstavy jsou společné vždy pro dvě umělkyně, na jedné se střetávají malby a kresby Markéty Hlinovské a Veroniky Holcové. "Procházíte výstavou a hledáte to spojení. Tato výstava je tak trochu o komunikaci na dálku," uvedla Holcová. Galerie také v pátek zahájí výstavu ze série takzvaných intervencí Společnosti Jindřicha Chalupeckého. Tentokrát na ní budou malby na plátně a kresby Pavly Malinové, jež doplňují figurativní sochy a busty Anny Hulačové.

čtk