Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká iQLandia přijde kvůli koronaviru o polovinu tržeb. O pomoc žádá firmy a veřejnost

18. 05. 2020 | 15:35

Liberecké science centrum iQLandia odhaduje, že kvůli koronavirové pandemii může přijít až o polovinu tržeb. Kvůli opatřením vlády je centrum, kterým každoročně projde přes 400.000 lidí, od 11. března zavřené a znovu se otevře až na začátku června. Kvůli pandemii ale přijde o školní exkurze a zahraniční návštěvníky. O pomoc proto žádá i firmy a veřejnost. Přispět mohou prostřednictvím kampaně Zachraň iQLandii, řekla dnes ČTK mluvčí centra Marie Švandová.

iq Budova iQLANDIE
Foto: iQLandia

Jen za duben a květen přišla iQLandia na tržbách o deset milionů korun, na provoz do konce roku potřebuje 12 milionů korun. "Abychom přežili, bereme si půjčku COVID a další. Zredukovali jsme počet zaměstnanců ze 150 na 80. Zavedli jsme úspory, kde se dá. Věříme, že to zvládneme a že nám pomohou naši návštěvníci tím, že zase dorazí," řekl ředitel centra Pavel Coufal. Menší iQPark by se podle Coufala měl znovu otevřít 1. června, větší iQLandia do 5. června. Centrum připravilo na červen programy pro děti a na prázdniny příměstské tábory, výpadek tržeb to ale nedožene.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v Česku vybudovány za přispění evropských peněz. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a planetárium ve střešní kopuli. Zhruba 90 procent příjmů tvoří vstupné, opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií jsou proto pro centrum likvidační.

Centrum neslouží jen veřejnosti, ročně jeho programů využije na 4000 školních tříd. "Řada škol využívá naše laboratoře a workshopy jako stálý doplněk výuky, vzděláváme také učitele. Věříme, že školy se začnou vracet od září," řekl Coufal. Téměř třetinu návštěvníků tvořili loni cizinci, zejména z Německa a Polska. "Prozatím nevíme, zda zahraniční hosté nakonec znovu budou či nebudou," dodal ředitel.

čtk