Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká knihovna bude v kampani Březen – měsíc čtenářů propagovat své on-line služby a půjčování e-knih

28. 02. 2021 | 15:32

Každý rok se v březnu české knihovny obracejí nejen na své čtenáře, ale na celou společnost, a nabízejí to nejlepší ze svých služeb pod hlavičkou společné kampaně nazvané Březen – měsíc čtenářů. Tuto akci vyhlašuje tradičně SKIP – Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR. Krajská vědecká knihovna v Liberci se do této kampaně také zapojuje a letos v ní chce propagovat především své on-line služby a půjčování e-knih.

knihovna kluk
Ilustrační foto

V rámci kampaně Březen – měsíc čtenářů vyhlašují české knihovny také vždy soutěž Čtenář roku. V letošním ročníku vybereme a oceníme nejlepšího E-čtenáře.

Nabídka knihovny v rámci BMČ:

  • Půjčování e-knih
  • Vstup do českých i zahraničních databází pro registrované čtenáře zdarma – on-line přes web knihovny po přihlášení do Konta čtenáře:
  1. Móda (Digitální archiv a aktuální čísla časopisu VOGUE)
  2. Světový a český denní tisk (databáze PressReader)
  3. Hudba a videozáznamy hudebních představení (databáze Naxos)
  4. Věda a poznání (odborná plnotextová databáze Academic Search Complete)
  5. Další odborné zdroje, zákony, normy…
  6. Národní digitální knihovna - zdigitalizované knihy vydané v ČR do r. 2000, časopisy a noviny vydané do r. 2010
  • Přednášky, besedy, dětské pořady – on-line na YouTube a Facebooku knihovny nebo na Zoom.
  • Literární putování Libereckým krajem – knihovna zveřejňuje podklady (komentáře a mapky s trasou) k vlastní individuální literární vycházce. V březnu bude zveřejněna třetí vycházka: Z Frýdlantu do Hejnic za prvními frýdlantskými novinami, zakladatelem knihovny a hraběcím předčítačem.
  • Dětská soutěž Vrať mě zpátky do pohádky.
  • Nový dětský pořad Uplácej si písničku pro předškolní a mladší školní děti – on-line na ZOOM.
  • Podvečerní čtení pohádek nazvané Večerní půlhodinka s knížkou - bude se konat každou středu on-line po přihlášení na platformě Zoom.

Veškeré informace o všech e-službách knihovny najdete na webu v oddíle E-knihovna. Program všech akcí a pořadů je zveřejněn v sekci Akce.

„Naučili jsme se pro vás vytvářet nové služby. Nabízíme Vám ve větší míře knihy a databáze online, přednášky pro Vás přenášíme virtuálně a nahráváme je na YouTube kanál knihovny, knihy vám doporučujeme formou zábavných videí, podle našeho návodu a vytyčené trasy se sami můžete vydat na literární putování Libereckým krajem. Toto vše a mnoho dalšího můžete využít i v rámci naší nabídky v kampani Březen - měsíc čtenářů!“

TZ/Blanka Konvalinková, ředitelka knihovny