Liberecká potravinová banka má zásoby trvanlivého jídla sotva do konce dubna
Před jarním kolem potravinové sbírky jsou regály Potravinové banky Libereckého kraje téměř prázdné. Zásoby trvanlivého jídla by aktuálně vystačily sotva do konce dubna, v květnu už by do balíčků nebylo co dát, řekl dnes ČTK její ředitel Josef Vlček. Banka už si podle něj musela vypomoci zásobami z centrálního skladu v Praze, bez toho už by mohli lidem nabídnout z trvanlivého jídla prakticky jen mouku, rýži a těstoviny.
"Možná je to o pár krabic lepší než loni na podzim, ale ten nárůst potravinových balíčků je neustálý. Máme i víc organizací, od podzimu přibylo dalších deset, zaměřujeme se teď i na malé charity a církevní organizace, které znají své okolí a vědí, kam mají zaměřit tu pomoc," doplnil Vlček. Přibývá podle něj potřebných mezi seniory, vícečetných rodin, ale i samoživitelů, kteří potřebují potravinovou pomoc. "Těch balíčků vozíme víc a víc," dodal ředitel liberecké banky.
Vlček věří, že sbírka, která se v sobotu 22. dubna uskuteční po celé zemi, pomůže prázdné police zaplnit. V Libereckém kraji najdou lidé dobrovolníky banky v 21 obchodech, v dalších 30 budou místa, kam bude možné potraviny případně drogistické zboží pro sbírku odevzdat. "Nejrychleji vždy mizí trvanlivé mléko, olej, masové a zeleninové konzervy, kompoty, dětské přesnídávky a vůbec všeobecně dětská výživa a také věci, ze kterých se dobře vaří, jako jsou těstoviny nebo rýže," řekl.
Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2012, byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Spolupracuje se 70 organizacemi, jejichž prostřednictvím potraviny a drogistické zboží rozděluje potřebným. Loni tak rozdělila 387 tun potravin a drogerie, zhruba o deset procent víc než v roce 2021, v jarním a podzimním kole potravinové sbírky se podařilo shromáždit 42,5 tuny trvanlivých potravin. Díky tomu mohla banka podpořit bezmála 102.000 lidí a připravit přes 31.000 potravinových balíčků.
Výrazně se rozšiřuje spolupráce s obchody, díky nimž banka získává čerstvé zboží. Loni tak rozdělila bezmála 340 tun pečiva, zeleniny a mléčných výrobků, které by jinak skončily v popelnicích. "I čerstvých potravin přibývá, loni za první tři měsíce jsme čerstvého zboží měli kolem 60 tun, teď už jsme na 110 tunách. Spousta těch obchodů už přišla na to, že je pro ně jednodušší nám to dát než to sypat do kontejneru a ještě platit za likvidaci toho odpadu," dodal Vlček.
čtk