Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká škola na náměstí Míru se po dlouhé rekonstrukci otevře 2. září, práce finišují

12. 08. 2019 | 15:04

Do liberecké Základní školy na náměstí Míru se po rekonstrukci vrátí 2. září děti. Práce na opravě školy začaly loni v červenci a původně měly trvat jen půl roku. Při rekonstrukci ale dělníci odhalili řadu problémů, s nimiž nikdo nepočítal, a tak se akce výrazně protáhla. V současné době ale práce finišují a v září zahájí škola výuku, řekl dnes ČTK náměstek primátora Jiří Němeček (ANO).

škola nám. míru lbc fb 10562535 269683549886882 5132714674641529362 o
Foto: zdroj: FB ZŠ náměstí Míru

Škola, jejíž historie sahá do roku 1889, opravu nutně potřebovala. Rekonstrukcí za více než 70 milionů korun prošly nejen vnitřní prostory obou budov školy, nová jsou okna i střecha také fasáda. Kapacita zůstane pod dokončení stejná, přibudou ale čtyři nové odborné učebny. Přestože práce ještě neskončily, už v minulém týdnu začali do budovy stěhovat nábytek a vybavení.

Stavbu od začátku provázely komplikace. "Trubky třeba vedly jinam, než měly, jedna stěna nebyla ukotvená, ucpaná byla kanalizace. A byly tam některé naše požadavky nad rámec projektu," poznamenal Němeček. To je podle něj problém většiny rekonstrukcí. Podobné problémy provázejí i rekonstrukci základní školy v ulici 5. května. Rozsah prací bude podle náměstka podstatně větší, než se plánovalo a stavba se také protáhne.

"Ukázalo se, že podlahy jsou ve špatném stavu, nevyhovující jsou sítě a podobně. Pak se z toho stala téměř generálka celé budovy. Už nikdy nepřistoupím na to, aby se ve starém baráku dělala jen nějaká drobnost, pak to otevřete a zjistíte, že odpady jsou zanesené, stropy neúnosné, a to jsou pak důvody, proč se opravy protahují," poznamenal Němeček. V případě starých budov je podle něj nutné udělat kompletní rekonstrukci, nikoliv jen několik tříd, byť to stojí víc peněz.

Práce na Základní škole v ulici 5. května začaly letos v dubnu a přijdou na víc než 110 milionů korun. Podle původních předpokladů se mělo více než 500 dětí vrátit do svých lavic už v říjnu, podle Němečka se tam ale práce protáhnou. "Do konce letošního roku by ale mělo být hotovo," řekl. Součástí oprav je mimo jiné zateplení, vybudování výtahů nebo výměna dveří a oken. Vznikne také sedm nových odborných učeben.

čtk