Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká teplárna připravuje modernizaci své rozvodné sítě za více než miliardu

30. 11. 2023 | 20:24

Teplárna v Liberci, jejímž menšinovým vlastníkem je město, připravuje modernizaci své rozvodné sítě za více než miliardu korun. Liberečtí zastupitelé dnes odsouhlasili podporu tohoto projektu i přes výhrady opoziční LOL. Jejím zastupitelům vadilo, že k němu mají málo informací a že jim byla předložená jen jediná varianta. Poukazovali na to, zda by nebylo výhodnější jít třeba cestou tepelných čerpadel.

teplárna lb perex teplarna
Archivní foto

"Město by mělo rozhodně zvážit, zda to pro jeho občany není vhodnější varianta," uvedl opoziční zastupitel Josef Šedlbauer (LOL).

Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (ANO) ale chystaný projekt zásadně sníží ztráty v základní rozvodné síti ze 33 na 13 procent. "A to povede ke snížení uhlíkové stopy," dodal.

Stejný názor má i předseda představenstva teplárny Jan Sedláček. "Toto má za následek zásadní snížení uhlíkové stopy a přinese to jednoznačnou stabilizaci cenotvorby a ceny do budoucna," řekl dnes ČTK. Hlavní zdrojem liberecké teplárny pro výrobu tepla je sousední spalovna odpadů Termizo, kterou vlastní. Spalování odpadů zajišťuje dodávky tepla skoro ze dvou třetin. Zbytek získává teplárna spalováním plynu či topných olejů. Modernizace rozvodné sítě by měla přinést snížení spotřeby plynu. "Minimalizuje se z nějakých 35 procent na 15 až 20 procent podle síly zimy," uvedl Sedláček.

Liberecká teplárna, která patří do skupiny Enetiqa, zásobuje ve stotisícovém krajském městě teplem a teplou vodou téměř 13.000 domácností, desítku průmyslových areálů a přes 120 dalších organizací. Po modernizaci má zatím jednu ze tří hlavních větví rozvodů, kdy místo parovodu vybudovala horkovod. To samé chystá i pro zbylé dvě větve a obě by chtěla zmodernizovat v příštích dvou letech. Práce by měly začít po skončení letošní zimy, a to i díky získaným státním dotacím. Na větev GreenNet II, která zásobuje sídliště Broumovská, Králův Háj, Kunratická a Bída, by měla získat dotaci 219,4 milionu a na větev GreeNet III, na níž jsou napojené Hanychov, Vesec, Doubí, Rochlice, Zelené Údolí a Vratislavice nad Nisou, ve výši 245,5 milionu. Zároveň chce teplárna vybudovat ve svém areálu akumulační nádrže.

čtk