Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká univerzita spojila síly s inkubátorem Lipo.ink a nabídne předmět inovace a podnikání

06. 06. 2020 | 7:35

Nový předmět zaměřený na inovace a podnikání v oblasti nových technologií nabídne od podzimu studentům Technická univerzita v Liberci. Vznikl ve spolupráci s odborníky z Libereckého podnikatelského inkubátoru Lipo.ink, který před třemi lety zřídil Liberecký kraj jako pomoc pro mladé a začínající podnikatele. Nový předmět by měl studenty připravit na svět podnikání, řekl ČTK Antonín Ferdan, který působí jako konzultant pro start-upy a zavedené firmy.

lipo ink IMG 0727 (1)
Nový předmět TUL učí studenty uspět s inovacemi

Hlavním cílem nepovinného předmětu je podle Ferdana vybavit studenty znalostmi a dovednostmi potřebnými k zahájení podnikání a plánování kariéry v oblasti high-tech technologií. Absolventi by měli být mimo jiné schopni navrhnout organizační strukturu firmy, řídit výzkumně-vývojové projekty a dokumentovat je. Předmět je podle Ferdana maximálně zaměřený na praxi a rozvíjení potenciálu každého ze studentů.

"Teorie je velmi důležitá, ale neumožní tolik pracovat s talentem, a to chceme v rámci našeho předmětu změnit. Chceme podpořit ty studenty, kteří se chtějí věnovat vědě, stejně jako ty, kteří zvažují, že začnou podnikat. Společně budeme hledat nápady, sochat je, a poté studující připravíme i na finální prezentaci před porotou," řekl Ferdan. Tématem přednášek a cvičení bude i finanční plánování a řízení, právní analýza podnikání nebo výzkumu, a to včetně ochrany duševního vlastnictví.

Nový předmět TUL učí studenty uspět s inovacemi "Předmět nabízíme studentům v programu Nanotechnologie s cílem podnítit v nich chuť pustit se v budoucnu do podnikání. Chceme praktickou výuku, nejlépe na reálných případech nebo na projektech, které studenty provedou sice 'nanečisto', ale se všemi náležitostmi od podnikatelského nápadu až k jeho uvedení na trh. Přišlo nám tedy logické využít zkušeností lidí z podnikatelského inkubátoru," řekl vedoucí katedry chemie Josef Šedlbauer. Věří, že pokud se spolupráce osvědčí, bude možné předmět nabídnout i studentům některých dalších technických programů univerzity.

čtk