Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká záchranná stanice Archa loni přijala kriticky ohroženou želvu bahenní

09. 01. 2022 | 5:46

Liberecká záchranná stanice pro volně žijící živočichy Archa loni přijala kriticky ohroženou želvu bahenní. K nezvyklým zásahům patřil také skoro měsíc trvající odchyt jestřábí samice s poraněným křídlem nebo ošetřování puštíka, který vlétl do jedoucího auta. Archa loni přijala rekordních 1933 zvířat, což je o 133 více než v roce 2020. Zpět do volné přírody se podařilo vypustit více než polovinu zvířat. V tiskové zprávě o tom informovala vedoucí záchranné stanice Ivana Hancvenclová.

ZOOželva bahenní
Foto zachráněné ževy bahenní: Archa

Želva bahenní je jediným původním druhem želvy žijící na území České republiky. "Tato vodní želva se vyskytuje pouze na několika málo lokalitách zejména na Moravě a lidé ji našli procházet se na silničce v Jizerských horách. Po konzultaci s úřady jsme želvu předali do Zoo Hluboká, která je dlouhodobě úspěšně chová," uvedla Hancvenclová.

K dalším netradičním zásahům patřila i záchrana jezevce, který uvízl ve vodoměrné šachtě, vyprošťování kuny zaseknuté ve ventilačním zařízení nebo odchyt jestřábí samice s poraněným křídlem. "Tu jsme se v Ostašově pokoušeli odchytit téměř měsíc. Podařilo se to, až když si pěšky došla pro slepici do kurníku," uvedla vedoucí stanice. Neobvyklý byl i zásah v létě u Hodkovic nad Mohelkou, kdy do jedoucího auta vletěla otevřeným oknem samice puštíka. "Přistála na malých dětech, které seděly na zadní sedačce. Dětem se naštěstí nic nestalo, řidička duchapřítomně zastavila a puštíka, který si zlomil nohu, byla schopná odchytit. Puštíkovi byla zlomenina operována a po měsíci byl vypuštěn zpět," uvedla Hancvenclová.

Výjezdů za záchranou zvířat v nouzi měli loni pracovníci Archy 539. Stanice poskytuje pomoc handicapovaným volně žijícím zvířatům, která jsou v důsledku zranění, nemoci či jiných okolností dočasně či trvale neschopná přežít ve volné přírodě. Jako v předchozích letech i loni tvořili nejvyšší podíl přijatých živočichů netopýři. Bylo jich 856 a z nich 364 pocházelo z jediného panelového domu v Jablonci nad Nisou. "Od začátku ledna do konce března jsme tam vyjížděli i dvakrát denně, protože se z nejasných příčin budili ze zimního spánku a pronikali elektroinstalací do chodeb domu. Všichni netopýři dozimovali v Arše a na jaře byli vypuštěni zpět do volné přírody,“ dodala vedoucí záchranné stanice.

Loni se dostal do Archy i neobvykle velký počet káňat lesních - 23, což je dvakrát více, než bývá běžný roční průměr. "Nejzajímavější byla pomoc káněti, které nebylo schopno letu, neboť mělo ulomených několik ručních letek - dlouhých brků na křídle. Mohli jsme ho nechat ve stanici, než přepeří, ale to by trvalo příliš dlouho. Kolegové ze zoo nám ukázali metodu, jak zlomená brka nastavit z náhradních dílů. Použili přitom vypadlé letky z jiných káňat, bambusové špejle a vteřinové lepidlo. Oprava se podařila a káně mohlo být brzy vypuštěno do volné přírody," uvedla Hancvenclová. Stejnou metodu podle ní využili také u poštolky a rorýse.

čtk