Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká zoo poslala 50 tisíc korun českých tajfunem postiženému záchrannému centru na Filipínách

22. 12. 2021 | 16:34

Liberecká zoo daruje tajfunem poničenému záchrannému centru pro ohrožené druhy na Filipínách 50.000 Kč. Peníze jsou určené na nákup nejnutnějšího vybavení na odklízení škod a poskytnutí základní péče o přeživší zvířata. Obdobně pomoci může i veřejnost. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

zoborozec-ryhozoby 3 tit
Poničené záchranné centrum na Filipínách chovalo i zoborožce rýhozobé. Foto: ZOO Liberec

Ničivý tajfun Rai udeřil na Filipíny minulý týden a byl nejsilnějším tajfunem, který letos zasáhl toto východoasijské souostroví. Nejméně 375 lidí zahynulo a 56 se pohřešuje, více než 500 lidí bylo zraněno. Podle úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí postihla bouře 1,8 milionu lidí a 630.000 připravila o domov. Živel se prohnal i ostrovem Negros, kde provozuje tři záchranná centra nezisková organizace Talarak. S ní liberecká zoo spolupracuje od roku 2008 na záchraně řady kriticky ohrožených druhů zvířat.

Zničené je záchranné centrum v městě Kabankalan, které stálo přímo v trase tajfunu Rai. Podle pracovníků Talaraku se vlivem silného větru a deště vzedmula řeka Hilabangan. "Hladina řeky vzrostla o téměř dva metry a blesková povodeň společně s větrem způsobila doslova zkázu. Zničila domy, způsobila blackout a odtrhla lidi od přístupu k pitné vodě. V našem záchranném centru kompletně zničila infrastrukturu a zdevastovala výběhy i voliéry. Vlivem tajfunu došlo k úhynu i několika vzácných zvířat včetně našich chovných kriticky ohrožených zoborožců,“ popsal ředitel organizace Talarak Matt Ward. V dalších dvou záchranných centrech podle Tesařové situace tak dramatická není. "Nicméně například i v rezervaci Bayawan vyvrácené stromy poničily plot rezervace a budovy sloužící zaměstnancům," dodala.

Peníze na podporu obnovy záchranných center lze zasílat na účet Nadačního fondu České koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) 2198370339/0800 a do poznámky napsat Talarak. "Všem, kterým není osud zvířat lhostejný a zapojí se do sbírky spolu s námi, mnohokrát děkujeme. Jakákoli, i drobná, pomoc znamená pro zvířata i pracovníky zdevastovaného záchranného centra opravdu mnoho,“ řekl ředitel liberecké zoo David Nejedlo. Podle něj se Talarak velmi významně podílí na záchraně mnoha filipínských druhů, které se vlivem člověka a odlesňování ocitly na pokraji vyhubení a ve volné přírodě zbývají řádově jednotky či desítky jedinců. "Především se jedná o prase visayánské, sambara skvrnitého, holuba negroského, zoborožce rýhozobého a zoborožce žlutobradého. Díky dlouhodobé práci, úsilí a snaze Talaraku ale mají šanci na přežití,“ dodal Nejedlo.

čtk