Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké asistenční centrum pomoci Ukrajině omezí od července provoz, o úplném uzavření zatím neuvažuje

20. 06. 2022 | 18:13

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Liberci (KACPU) omezí od července provoz. Od 08:00 do 17:00 jako teď zůstane otevřené jen v pondělí, v ostatních pracovních dnech bude provoz končit v 15:00, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu. Už od poloviny května je kvůli klesajícímu zájmu centrum zavřené o víkendech, o jeho úplném uzavření, jako to udělala Praha, zatím Liberecký kraj neuvažuje.

uprchlíci kraj centrum1
Foto: Artur Irma

"I když je už uprchlíků méně než předtím, považuji za lidské a správné jim nadále pomáhat v jejich nelehkých začátcích v cizí zemi," řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Nejvíc ukrajinských válečných uprchlíků odbavili v libereckém KACPU 9. března, kdy jich přišlo 791. V poslední době jsou to desítky lidí denně, které tam pracovníci odbaví. Největší zájem je v pondělí, i proto bude v tento den pracovní doba delší.

Centrum pomoci Ukrajině funguje v Liberci od 1. března, od té doby jím prošlo přes 14.800 uprchlíků, pro 4500 z nich zajišťovali pracovníci centra ubytování. "Centrum bude mít od července omezenou pracovní dobu a o víkendech a také o červencových svátcích zůstane zavřené. I v době uzavření tam ale bude pohotovostní služba, takže když někdo přijde, bude tam moc přespat a počkat až se centrum otevře a pak si vyřídit vše potřebné," řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda.

Město Liberec ale v úterý uzavře své humanitární středisko pomoci uprchlíkům v budově Uranu u autobusového nádraží, už minulou středu ukončilo příjem pomoci od dárců. "Pomoc budeme dál poskytovat prostřednictvím sociálních služeb," uvedla mluvčí magistrátu Jana Kodymová. Od poloviny března poskytlo město v budově potravinovou a materiální pomoc více než 6000 uprchlíkům. Rozdělili mezi ně 47 tun potravin, 120 kočárků, 50 autosedaček, 30 dětských postelí, tři tuny hraček, dvě tuny nádobí i 20 tun oblečení a ložního prádla.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik Ministerstva vnitra ČR žilo v kraji na konci loňského roku 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet už téměř ztrojnásobil, na konci května jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 23.070. Více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku, bezmála 60 procent z nich tvoří ženy.

čtk