Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké asistenční centrum pomoci Ukrajině zkrátí od září provoz na tři dny v týdnu

22. 08. 2022 | 18:26

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Liberci (KACPU) omezí od čtvrtka 1. září provoz jen na tři dny v týdnu. Důvodem je nižší zájem o služby, sdělila dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Anna Vašková. Centrum bude otevřené v pondělí, ve středu a v pátek vždy od 08:00 do 16:00. Ve stejnou dobu bude fungovat i informační stánek v centru, kde budou i tlumočníci. Dál bude k dispozici pohotovostní linka 770 138 756, doplnila Vašková. O úplném uzavření centra jako v některých jiných krajích se ale zatím neuvažuje.

uprchlíci nouzeLKb
Archivní foto, LK

Centrum pomoci Ukrajině funguje v Liberci od 1. března, od té doby jím prošlo přes 15.000 uprchlíků, pro zhruba třetinu zajišťovali pracovníci centra ubytování. Do konce června se kraji podařilo uzavřít smlouvy o ubytování se 460 subjekty s kapacitou přes 6000 míst. Největší nápor zažili tamní pracovníci 9. března, kdy v libereckém KACPU odbavili 791 ukrajinských válečných uprchlíků. Největší zájem o služby je v pondělí. Do konce června stál kraj provoz centra 8,55 milionu korun, dalších 83 milionů vyplatil za ubytování uprchlíků.

Ukrajinci byli už před válkou nejpočetnější skupinou cizinců s trvalým či přechodným bydlištěm v Libereckém kraji. Podle údajů ze statistik ministerstva vnitra žilo v kraji na konci loňského roku 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v kraji. S příchodem uprchlíků se jejich počet už téměř ztrojnásobil, na konci července jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 24.290. Více než polovina Ukrajinců žije na Liberecku, bezmála 60 procent z nich tvoří ženy.

čtk