Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké divadlo dovysílá 1. díl své seriálové bláznivé fikce v pátek. Příběh vznikl na základě podnětů od diváků

01. 04. 2020 | 11:11

První díl vlastního divadelního seriálu odvysílá liberecké divadlo F. X. Šaldy přes internet tento pátek. Děj z jeviště Malého divadla bude přenášet v přímém přenosu od 19:00. "Jsme divadlo, vznikající každý večer znovu, a právě tenhle neopakovatelný pocit, být přítomen při zrodu čehosi živého, chceme divákům nabídnout, byť zatím jen přes internetové připojení," uvedl v tiskové zprávě divadla vedoucí činohry Šimon Dominik.

divadloBarák
archivní foto DFXŠ

Příběh vznikl na základě podnětů od diváků. Jde o bláznivou komediální fikci, ve které půjde o záchranu celého lidstva a která se bude odehrávat v Liberci. "Pustili jsme se do velikého dobrodružství, každý týden napsat zhruba půlhodinovou epizodu, nazkoušet ji a naživo odvysílat na tři kamery jako v pionýrských dobách televize. Ale kdy jindy zkusit věci jinak než teď," uvedl Dominik.

Divadlo je nyní stejně jako další kulturní instituce v zemi uzavřené kvůli opatřením, jež mají zamezit šíření koronaviru. "Doufám, že si náš komediální příběh o záchraně lidstva, naplánované v tajemných sklepeních liberecké radnice, najde své diváky a přinese jim aspoň na chvíli pocit, že sedí v divadle, jako by se venku nic nedělo," dodal vedoucí činohry. V pilotním dílu se z herců představí například Martin Polách, Ondřej Kolín nebo Jana Hejret Vojtková. Přímý přenos prvního dílu bude divadlo přenášet přes facebook a youtoube. Seriál chce vysílat každý pátek až do doby, než se budou moci diváci vrátit do hlediště.

Liberecké divadlo od minulého týdne nabízí svým odběratelům na facebooku a youtube také čtení na dobrou noc pro dospělé. V pracovních dnech jim čte jeden z herců od 22:30, začal Jan Jedlinský s povídkami zakladatele mystické a hororové četby Edgara Allana Poea. Na facebooku divadla se také každý den objevuje pro pobavení srovnávací fotografie z některého představení a toho, jak scénu dokáže její protagonista napodobit doma.

čtk