Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké divadlo uvede po 18 letech Čardášovou princeznu Emmericha Kálmána, jednu z nejslavnějších operet na světě

14. 12. 2022 | 5:00

Liberecké divadlo po 18 letech chystá k uvedení Čardášovou princeznu maďarského skladatele Emmericha Kálmána. Jde o jedno z nejslavnějších a divácky nejúspěšnějších operetních děl na světě, řekla dnes novinářům dramaturgyně liberecké opery Lenka Dandová.

divadlopletky6
Foto: Artur Irma

"Říká se, že na světě neuplyne jediná minuta, aniž by na pódiu, v televizi, v rádiu nebo na koncertním pódiu nezazněla melodie Emmericha Kálmána. téměř se stoprocentní jistotou můžeme říci, že to budou právě melodie z Čardášové princezny," dodala Dandová.

Foto: Artur IrmaSvětovou premiéru měla opereta ve Vídni v roce 1915. V režii Magdalény Švecové bude poprvé uvedená na scéně libereckého divadle tento pátek. "Čardášová princezna je má první operetní režie. Doposud jsem se věnovala spíše opernímu, tanečnímu a vzácně i činohernímu repertoáru," uvedla Švecová. Kálmánovo dílo si zamilovala. "Zejména proto, že se dokážu vžít do duše ženy, která je jako zpěvačka ze šantánu sice všemi obdivována, jakmile však zhasnou reflektory jeviště, její hodnota je měřena světlem všedního dne a společenským nastavením. Patří všem a vlastně nikomu," dodala.

Foto: Artur IrmaV příběhu hvězda budapešťského kabaretu, zpěvačka a tanečnice Sylva Varescu okouzlí mladého vídeňského knížete Edwina. Sylva má ale odjet na turné do USA. Aby tomu kníže zabránil, nabídne jí manželství. Zároveň od jeho rodičů přichází oznámení o jeho zasnoubení se sestřenicí Anastázií. A od toho se odvíjí série nedorozumění a komických momentů.

Foto: Artur IrmaZe dvou tváří Sylvy je její představitelce Miroslavě Časarové bližší ta intimnější. "Je to ta obyčejná holka, která je strašně nešťastná z toho, že ona, šantánová zpěvačka, se zamilovala do knížete. A co teď s tím má dělat, když se to k sobě nehodí. Tato Sylva je mi bližší než ta Sylva v lesku světel, ale myslím, že jsme si našla cestu k oběma," uvedla Časarová, která bude v této roli alternovat s Terezou Mátlovou. V roli Edwina se budou střídat Josef Moravec a Dušan Růžička.

Foto: Artur IrmaDirigentem představení je Josef Kurfiřt. "Čardášová princezna je veselá, s pozitivním koncem, ovšem obsahuje zároveň mnoho hudebních čísel, která rozjásaná rozhodně nejsou. Skladatel dokázal prakticky každému valčíku vtisknout jinou emoci. Od veselých a slavnostních až po melancholické nebo vyloženě hluboce smutné," uvedl dirigent. Tato pestrost podle něj dělá z tohoto díla stálici operetního repertoáru. "Kálmán nám v této operetě servíruje jeden hit za druhým a myslím, že posluchač si je zamiluje všechny. Jsem přesvědčen o tom, že žádný návštěvník neodejde z divadla bez toho, aniž by si cestou domů broukal některou z melodií, které během představení uslyší," dodal.

Foto: Artur Irmačtk