Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké Malé divadlo uvede McDonaghovu prvotinu Kráska z Leenane. Premiéra černé komedie je v neděli

16. 02. 2024 | 10:00

Na repertoár činohry libereckého Divadla F. X. Šaldy přibude moderní drama Kráska z Leenane, což je prvotina britského dramatika Martina McDonagha. V hlavní roli se v něm představí předloňská držitelka Ceny Thálie Veronika Korytářová. Premiéru bude mít Kráska z Leenane v Liberci tuto neděli.

kráska8top
Foto Artur Irma

Podle dramaturga divadla Jiřího Janků jde o jednu z nejlepších her, které jsou na divadelním trhu. McDonagh ji napsal ve svých 25 letech, poprvé byla uvedena v roce 1996.

Foto Artur Irma

"Je to příběh, který má nějaké antické kořeny v sobě, byť se odehrává na irském venkově. A je to příběh o soužití matky a dcery, plný lásky, podivného humoru, ale i krutosti. Takže opravdu neznám moc lepších her," řekl novinářům Janků.

Podle režisérky představení Kateřiny Duškové nejde o klasické drama. "My se velmi snažíme tomuto palčivému problému, jako je vztah dcery a matky a matky a dcery, smát a snažíme se dodržovat žánr, který nám autor Martin McDonagh předepsal, a sice žánr černé komedie," řekla.

Foto Artur Irma

I když se děj hry odehrává v zapadlé vesničce v Irsku, může tím být podle dramaturga blízký i libereckému publiku. "Takových bohem zapomenutých krajů máme i u nás v České republice poměrně dost. Jsou to zejména příhraniční oblasti a tady v okolí Liberce si myslím, že se takové vesničky také najdou. Takže myslím si, že třeba tahle hra může daleko více rezonovat tady u nás v Liberci než třeba v Praze," řekl Janků.

Foto Artur Irma

Činohra bude tuto inscenaci hrát na své druhé scéně, což je Malé divadlo. Korytářová se představí v titulní roli Maureen, její matku Mag ztvární Veronika Janků, pro niž to bude první role v libereckém divadle. Roli Pata Dooleyho získal Zdeněk Kupka a jeho bratra Raye si zahraje nový člen libereckého činoherního souboru Daniel Toman.

čtk