Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj podpoří deseti miliony rekonstrukci topení a vzduchotechniky Divadla F. X. Šaldy

06. 11. 2019 | 13:31

Částkou 10 milionů podpoří Liberecký kraj rekonstrukci topení a vzduchotechniky Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Na svém včerejším jednání o tom rozhodla rada kraje. Celková částka na modernizaci budovy činí více než 26 milionů korun.

TvLKdivadlo1 jakub
Foto: Artur Irma

Ač se to na první pohled může zdát jako okrajová záležitost, kvalitní vzduchotechnika a vytápění jsou jedním ze základních předpokladů funkčnosti celého divadla. Proto jsme se rozhodli v letošním roce směřovat příspěvek Libereckého kraje právě do těchto úprav,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na základě rozhodnutí krajských orgánů a statutárního města Liberec přistoupily obě strany k vzájemné podpoře nadregionálních příspěvkových organizací v oblasti kultury. V letošním roce se ze strany kraje jedná o zmíněnou podporu rozsáhlé rekonstrukce vzduchotechniky a vytápění v Divadle F. X. Šaldy v Liberci ve výši 10 milionů korun, ze strany statutárního města Liberec pak o dotaci na opravy podzemního depozitáře Severočeského muzea ve výši 4,2 milionu.

V Divadle F. X. Šaldy je nutné provést rekonstrukci rozvodů topení a vzduchotechniky, která má zajistit požadované vnitřní prostředí, teplotu a výměnu vzduchu pro návštěvníky divadla a zaměstnance. Výměny se dočkají otopná tělesa, topné jednotky, vzduchotechnické jednotky a jednotky chlazení. Celková částka na modernizaci budovy je 26.185.312 korun.

Zdrojem tepla v divadle je Liberecká teplárna s výměníkovou stanicí, která do objektu přivádí rozvody teplovodu. Zdroje tepla se nemění. V rámci rekonstrukce dojde jen k přeložení polohy rozvodů teplovodu do jiné pozice. Zdrojem chladu bude venkovní kondenzační jednotka. Umístění jednotky bude v anglickém dvorku při jihozápadní fasádě objektu divadla.

LK/Filip Trdla