Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj uprchlické centrum zavírat nebude i když osob, které přicházejí, ubývá

01. 06. 2022 | 20:03

Liberecký kraj zatím neplánuje uzavřít Krajské centrum pomoci Ukrajině (KACPU), přestože počty příchozích klesají. ČTK to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) v reakci na oznámení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který chce 15. června tamní centrum pomoci uzavřít. Důvodem je podle Hřiba přetíženost hlavního města a chybějící systém přesunu prchajících před válkou do méně vytížených krajů.

ukrajina kraj centrum12
Foto: Artur Irma

V Libereckém kraji se centrum otevřelo 1. března, působí v krajské budově, kde bylo předtím velkokapacitní očkovací centrum. "V současné době je vytíženost našeho uprchlického centra kolem 20 procent, přestože osob, které přicházejí do centra, ubývá, nehodláme ho nyní zavírat. I když jich je už méně než předtím, považuji za lidské a správné jim i nadále pomáhat v jejich nelehkých začátcích v cizí zemi. Navíc provozovat krajské asistenční centrum pomoci je naší povinností, jelikož ještě stále trvá vládní nařízení související s nouzovým stavem," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Maximální kapacita centra je v současné době nastavena na 350 uprchlíků denně, za celý minulý týden tudy prošlo 318 Ukrajinců. Hlavní činností personálu KACPU je teď podle hejtmana zajišťovat ubytování u lidí, kteří potřebují péči do doby, než jim bude vyplacena humanitární dávka. "Samozřejmě ještě řeší přeubytování osob. Jsem moc rád, že se vše daří bez větších komplikací." dodal Půta. Kraj má podle něj nasmlouvané kapacity pro ubytování zhruba 5500 uprchlíků, takže je schopen ubytovat nově příchozí, případně přestěhovat uprchlíky z míst, kde ubytovatelé smlouvy ukončí.

Libereckým centrem zatím prošlo na 13.000 ukrajinských uprchlíků, pro zhruba 4150 lidí zajišťoval kraj i ubytování. Od poloviny května je omezený provoz o víkendech, pro případ, že dorazí velká skupina, jsou ale v pohotovosti policisté, lidé ze sociálního odboru a také třeba ze zdravotních pojišťoven, aby bylo možné uprchlíky odbavit a ubytovat.

čtk