Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký rekordman přišel na 350. odběr krevní plazmy. Během 12 let jí dal už přes 300 litrů 

09. 07. 2021 | 6:53

Už od svých 21 let daruje krevní plazmu Lukáš Pančík, nástrojář z Liberce. Pravidelně, každých 14 dní. Za svůj 350. odběr nyní v liberecké sanaplasmě získal pamětní minci a dárkový balíček. Lukáš Pančík daroval během posledních 12 let už přes 300 litrů krevní plazmy.

„Do sanaplasmy jsem začal chodit, abych pomohl. Zaujalo mě, že se z plazmy dělají léky pro nemocné, třeba i děti, které se s nemocí už rodí. I proto mi darování plazmy přijde hodně užitečné. Beru to jako pomoc lidem, kteří ji potřebují vlastně každý den,“ popisuje.

Pak už u toho, jak sám říká, zůstal. „Do centra chodím už ze zvyku. Líbí se mi, že pokaždé probíhá kontrola zdravotního stavu, takže přesně vím, jak na tom jsem,“ doplňuje. I proto daruje plazmu každé dva týdny, což je nejkratší interval, v jakém je možné odběr opakovat.

O společnosti sanaplasma 

Sanaplasma v současné době provozuje síť 11 odběrných center pro darování plazmy v České republice. Od svého vzniku v roce 2006 se stala jedním z předních odborníků na sběr vysoce kvalitní plazmy. Ta je používána pro výrobu léků, které zachraňují životy. Centra sanaplasma brzy přejdou pod novou, jednotnou značkou BioLife. 

O společnostech BioLife a Takeda 

BioLife vlastní a provozuje více než 170 nejmodernějších zařízení na odběr plazmy ve Spojených státech a Evropě. Jejím posláním je poskytovat vysoce kvalitní služby a nejvyšší úroveň bezpečnosti dárcům i pacientům, kteří dostávají léčbu pomocí život zachraňující plazmy. BioLife je součástí firmy Takeda, globálního lídra v oblasti biofarmaceutik se sídlem v Japonsku, který je založen na výzkumu a vývoji s cílem vyvíjet a dodávat léčiva na základě zodpovědnosti vůči pacientům, zaměstnancům a planetě. 

TZ