Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký výrobce autodílů by rád očkoval zaměstnance. Zajistil by to závodní lékař, který už provádí testy

18. 01. 2021 | 15:33

Liberecký výrobce plastových dílů pro automobily Magna Exteriors (Bohemia) by rád podobně jako Škoda Auto očkoval zaměstnance proti novému koronaviru. Zajistit by to mohl závodní lékař, který už teď ve firmě testuje na covid-19 zaměstnance. ČTK to dnes řekl jednatel společnosti Miroslav Frontz. Magna s 1800 zaměstnanci se loni v červnu stala jedním z ohnisek masivního výskytu koronaviru. Testy ho tehdy prokázaly u desítek pracovníků a další museli zůstat v karanténě.

magna
archivní foto

"Své zaměstnance testujeme a pokud jde o očkování, uděláme cokoliv, abychom ho urychlili, jen kdyby byly vakcíny," doplnil Frontz. Vakcíny je zatím v Česku nedostatek, přednostně se tak očkují zdravotníci a záchranáři a také senioři. Podle informací z Libereckého kraje bylo zatím očkováno v pěti centrech zhruba 2500 lidí. Vakcín není dost ani pro seniory starší 80 let, kteří se od pátku hlásí prostřednictví registračního systému.

Magna má s nákazou své zkušenosti, masivní výskyt onemocnění se u jednoho z největších zaměstnavatelů v Libereckém kraji objevil v druhé polovině června. Onemocněly tehdy postupně tři desítky pracovníků z toho více než polovina byli agenturní pracovníci, v karanténě museli zůstat pracovníci obou směn postiženého pracoviště. Firma tehdy zavedla přísná hygienická opatření, aby dalšímu šíření koronaviru zabránila. Roušky neodložili tamní pracovníci ani v létě, kdy už běžně povinné nebyly.

Za nenošení roušek začala Magna v závěru loňského roku zaměstnance i pokutovat. Předcházela tomu intenzivní, i když pro mnohé kontroverzní, kampaň. Zdůrazňovala osobní odpovědnost a upozorňovala, že i malými kroky lze omezit šíření koronaviru a ulehčit práci zdravotníkům. Hesly: "Nenosíš roušku? Až budou tvoji rodiče potřebovat místo v nemocnici, možná už žádné nezbude. Odpovědnost je na tobě.", "Nenosíš roušku? I kvůli tobě jsou teď školy zavřené. Odpovědnost je na tobě." či "Chceš mít jistou práci, brát 100 procent platu a 60 procent v karanténě ti nestačí? Nos roušku! Odpovědnost je na tobě!" se firma snažila motivovat lidi k nošení roušek.

Za peníze vybrané na pokutách nakoupila Magna vybavení pro zdravotníky, kteří se v liberecké nemocnici starají o pacienty ve vážném stavu.

čtk