Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký výrobce autoklimatizací Denso dokončil fotovoltaickou elektrárnu

17. 01. 2024 | 15:19

Fotovoltaickou elektrárnu s instalovaným výkonem 1,7 megawattu (MW) dokončil na střechách svých hal liberecký výrobce klimatizací do automobilů Denso Manufacturing Czech. Podle společnosti ČEZ ESCO, která projekt s 3724 solárními panely zajišťovala, jde o jednu z největších firemních instalací v Česku a největší v Libereckém kraji za posledních deset let. Elektrárna má rozlohu větší, než jsou dvě fotbalová hřiště, řekla dnes ČTK Kateřina Arnoldová, mluvčí Densa.

DensoCelkový pohled s Ještědem v pozadíČEZ
Celkový pohled na výrbní základnu Denso s Ještědem v pozadí. Foto: ČEZ

"Denně naše společnost v libereckém závodě vyrobí přes 9600 automobilových klimatizací, což je velmi energeticky náročné. Nový fotovoltaický zdroj nám pomůže výrazně snížit náklady na energie a zároveň přispět k menší zátěži pro životní prostředí z naší produkce. Tímto krokem zároveň plníme cíle naší mateřské firmy, která razí globální strategii co možná největší udržitelnosti produkce," doplnil prezident Densa Homare Kotate.

Solární panely jsou instalovány s jižní orientací se sklonem 15 stupňů, aby maximálně využily sluneční svit během dne. Ročně by měly vyrobit 1,6 gigawatthodin elektrické energie. Náklady na stavbu elektrárny zaplatila společnost ČEZ ESCO a Denso je bude splácet v ceně elektřiny. Aktuálně pracuje elektrárna ve zkušebním režimu.

Dceřiná společnost ČEZ dokončila loni 80 elektráren o celkovém výkonu 24 MW. Spuštěny byly například velké fotovoltaiky pro Škodu Auto, Aisan, CTP nebo v areálu České zbrojovky v Uherském Brodě. "Stále více zákazníků se na naši společnost obrací, protože si uvědomují svoji klimatickou zodpovědnost a zároveň vnímají rychlou návratnost takové investice. Právě sektor automotive v posledních měsících do fotovoltaiky hodně investuje," uvedl generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

V Libereckém kraji investoval loni do vlastní fotovoltaiky také například Pivovar Svijany, panely s instalovaným výkonem 449 kW pokrývají střechy sklepů, stáčírny plechovek a skladu. Fotovoltaická elektrárna s instalovaným výkonem přes 2,8 MW pomáhá snížit energetickou náročnost i výrobci dětských plenek a hygienických potřeb Drylock v Hrádku nad Nisou. Velké plány má i Liberecký kraj, který kromě jiného připravuje stavbu obří solární elektrárny na bývalém vojenském letišti v Ralsku, maximální varianta počítá s instalovaným výkonem bezmála 104 MW.

Denso Manufacturing Czech působí na českém trhu přes 20 let, výrobce klimatizací do osobních automobilů a jejich součástí je největším zaměstnavatelem v Průmyslové zóně Liberec - Jih. Klimatizace z Denso slouží v automobilech značek jako Land Rover, Porsche, Volkswagen, Mercedes, Audi, Škoda, Suzuki, Toyota, Ford, ale také třeba Lamborghini. Ve fiskálním roce, který skončil 31. března 2023, uskutečnila firma zakázky za více než 9,919 miliardy korun, o pětinu vyšší než v předcházejícím období. Hospodaření firmy s 2200 zaměstnanci skončilo ziskem 52,87 milionu korun.

čtk