Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí armádní chemici budou mít nového velitele. Libora Švece nahradí Martin Fokt

22. 06. 2021 | 13:46

Liberečtí armádní chemici z elitního 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče budou mít nového velitele. Od 1. července Libora Švece nahradí Martin Fokt. ČTK o tom za útvar informoval Petr Šabaka.

vojskoDetižbIrma2TOP
archivní ilustrační foto

V Liberci působí chemici už skoro 70 let, jednotka patří v Česku mezi elitní a je součástí většiny zahraničních misí české armády. První bylo nasazení v Perském zálivu v roce 1990, naposledy působili liberečtí chemici v Afghánistánu.

Švec velel jednotce od roku 2019. "Odchází na pozici zástupce rektora Univerzity Obrany pro vojenskou činnost v Brně," uvedl Šabaka. Nový velitel přichází z pozice vedoucího oddělení chemického vojska – náčelníka chemického vojska odboru rozvoje pozemních sil Sekce rozvoje sil ministerstva obrany.

Na počest změny velitele se tento čtvrtek uskuteční slavnostní nástup v kasárnách, s ohledem na protiepidemická opatření ale bude jen za účasti vojáků. "I přesto, že se jedná o vnitroresortní událost, občané Liberce o nás budou vědět díky přeletu dvou letadel JAS-39 Gripen v 10:01," uvedl Šabaka. Podle informací z liberecké radnice by dva bojové letouny měly letět nízko, ve výšce zhruba 150 metrů nad zemí a rychlostí kolem 520 kilometrů v hodině.

čtk