Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé kvůli testům na covid stáli v mnohahodinové frontě. Většinou to jsou ti, co na odběry musí. Hejtman slíbil řešení situace

15. 09. 2020 | 9:33

Pondělí bylo "odběrově" náročné pro zdravotníky i zájemce o testování na Covid-19. Otestovali jsme 399 lidí a po celý den se bohužel tvořily fronty. Protože se dá předpokládat, že nárůst zájemců o testování bude pokračovat i v dalších dnech, jednáme o posílení kapacity odběrového pracoviště a prodloužení provozní doby, uvedla včera KNL na svém facebookovém profilu.

 

covidtest
ilustrační foto

KNL dále napsala: "Rádi bychom poprosili všechny samoplátce objednané na konkrétní hodinu, aby se v určený čas dostavili přímo před odběrový stan a zařadili se tam do správné fronty. Pacienty, kteří jsou handicapování nebo jejichž zdravotní stav je vážný prosíme, aby se dostavili k odběrovému stanu a tuto informaci nám sdělili." KNL zmínila i fakt, že čekajícím lidem, kteří se z fronty nemohli vzdálit, aby nepřišli o pořadí, prostřednictvím partnerské cateringové firmy podala alespoň vodu.

Tento příspěvek nasdílel i hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK), který k tomu napsal: "Dlouhé fronty před všemi odběrovými místy v našem kraji je něco, co musí naše nemocnice okamžitě začít řešit. Omlouvám se tímto vám všem, kteří jste v takové frontě museli čekat. A to bez ohledu na to, jestli se jedná o naše krajské nemocnice nebo ty, kde Liberecký kraj nemá přímou rozhodovací pravomoc.

Hned zítra (v úterý) se sejdu s řediteli všech čtyř páteřních nemocnic v kraji (Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Jilemnice), ředitelem krajské hygienické stanice Vladimírem Valenou a náměstkem pro zdravotnictví Přemyslem Sobotkou a budeme hledat způsob, jak prodloužit dobu odběrů, zajistit víkendový provoz a začít používat funkční rezervační systém."

V diskusi pod jeho postem se rozvinula diskuse, v níž bylo mj. psáno, že někteří na odběr čekali od 8 do 14 hodin a jiní se dotazovali, proč odběr nemůže provést praktický lékař.

Jedna z diskutujících spolu s poděkováním, že se situace začne řešit napsala (zkopírováno bez diakritiky): "... Bylo by opravdu dobre, kdyby se prestala Krajska nemocnice Liberec a Krajska hygienicka stanice LK mezi sebou dohadovat a prehazovat odpovednost jedna na druhou. Je neuveritelne, ze KHS posle tri stovky lidi na kontroloni test na pondeli od 8-10h a nedomluvi se s KLN, aby s takovym poctem lidi pocitala a byla na to pripravena.

Uprimne, vyjadreni KNL, ze se jedna o zajemce, je opravdu zavadejici! Jedna se prevazne o lidi, kteri tam jsou nasmerovani KHS a uplne zajem o toto nemaji!... Chapu, ze se potykame s virem, ktery jen tak nezmizi, ale tohle neni v poradku, kdyz se potkavaji zdravi s nemocnymi. A to ve fronte ve 30ti stupnovem vedru, bez moznosti si dojit na zachod, nebo se napit, to je opravdu pecka! Nesouhalsim s timto zpusobem a ani s trasovanim, ktere predvadi KHS, takhle se bohuzel ziskavaji jenom cisla a pochybuju, ze jde tady o lidi.

...V testovacim stanu odebiral vzorky jen jeden pracovnik a dva mu byli k ruce. Pak chapu, ze kilometrova fronta trvala skoro 7 hodin. Kdyz uz KHS nuti lidi k tomu, aby diky trasovani sli na testy a kdyz nepujdou, tak jim vyhrozuje pravnim oddelenim, tak jim k tomu ale vytvorte podminky. To co bylo dneska, bylo tristni!  Doufam, ze uz nikdy tohle nebudu muset absolvovat."

Včera republiku oběhly televizní záběry od pardubické nemocnice, kde motorizovaní pacienti, kteří potřebovali test na covid a jeli na odběr doporučenou metodou drive-in, zablokovali příjezdovou silnici do krajského města a na dlouhé hodiny ochromili provoz v centru. Média už týdny řeší i situaci v hlavním městě, kde je přes dvacet odběrových míst a zdaleka nestačí poptávce.

V Libereckém kraji se odběry na covid provádějí ve všech páteřních nemocnicích - v Liberci, Jablonci, České Lípě a od pondělí i v Jilemnici. Všechna pracoviště fungují jen ve všedních dnech a po omezenou dobu, která je vysoce pravděpodobně odvozena od možnosti následných laboratorních kapacit.

aro s využitím FB