Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lyžařský svaz a Liberec nemají odpovědnost za dluhy, které zbyly po MS 2009. Městu se dočasně ulevilo

06. 12. 2019 | 11:48

AKTUALIZOVÁNO: Na tento rozsudek se v Liberci čekalo roky, špunty ale létat nebudou. Český lyžařský svaz a Liberec nenesou odpovědnost za dluhy z libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování. Soud dnes nepravomocně zamítl žalobu dodavatelských firem. Sdružení firem se už více než osm let domáhá částky přes 37 milionů korun a úroků, informuje ČTK.

MSneumannObjektivyTIT
archivní foto

Svaz i město od počátku odmítají, že by měly převzít odpovědnost za primárního dlužníka - organizační výbor šampionátu OC Fis Nordic, jenž skončil v insolvenci.

"Žalovaní nejsou ve věci pasivně legitimováni," konstatovala ve svém stručném odůvodnění verdiktu soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Irena Voštová. Řekla tím jinými slovy to, že žaloba správně neměla mířit na svaz a na Liberec.

Občanské sdružení "Oprávnění věřitelé MS v klasickém lyžování v Liberci 2009" tvrdí, že svaz a Liberec mají za dluhy odpovědnost na základě tzv. hostitelské smlouvy šampionátu, kterou tyto subjekty podepsaly. Voštová ale míní, že ze smlouvy nevznikl platný ručitelský závazek, protože nesplňuje zákonné ani judikaturní požadavky na ručitelské prohlášení.

Soudkyně však zároveň stanovila, že podnikatelé nemusejí svazu a Liberci hradit náklady soudního řízení, ačkoliv ve sporu nebyli úspěšní. "Rozhodla jsem tak s ohledem na okolnosti případu," vysvětlila a uvedla, že žalovaná strana vždy nepřistupovala k zajištění organizace mistrovství s náležitou péčí.

foto archiv

Svaz argumentoval mimo jiné tím, že smlouvu za něj podepsal jen jeho tehdejší prezident, ačkoliv stanovy svazu vyžadují podpis dvou členů jeho výkonného výboru. Liberec zase tvrdil, že takový smluvní závazek by podle zákona o obcích muselo schválit zastupitelstvo města, což se nestalo. Město upozornilo také na to, že tento zákon obcím až na výjimky zakazuje převzít ručení za závazky třetích osob.

"Jsme rádi, že po mnoha letech konečně došlo k rozhodnutí. Verdikt soudu, tedy zamítnutí žaloby, vítáme," citoval prohlášení svazu jeho mluvčí Tomáš Haisl.

Podobně se vyjádřil také náměstek libereckého primátora Zbyněk Karban (ANO). "Jako ekonomický náměstek jsem rozhodně rád, že nic platit nemusíme. Ale my jsme už od počátku nepočítali s tím, že bychom něco platili," řekl ČTK. Vzhledem k tomu, že podrobnosti k rozhodnutí soudu nezná, se zatím více vyjadřovat nechtěl. "Nejprve se budeme muset seznámit s rozsudkem," dodal.

Advokát podnikatelů Miroslav Šianský si také počká na písemnou podobu verdiktu, až poté chce zvážit podání odvolání. "Považujeme za šokující, že oba žalovaní se vyjádřili v tom smyslu, že hostitelská smlouva se jich netýká, protože ji neschválily nebo nepodepsaly příslušné orgány. Vidíme to jako velice negativní vzkaz do Švýcarska, kde je sídlo Mezinárodní lyžařské federace. Zvláště v době, kdy se Liberec chystá na organizaci dalšího mistrovství světa," řekl novinářům.

V dnešní závěrečné řeči advokát uvedl, že námitky svazu a města jsou v rozporu s dobrými mravy, protože z pořádání mistrovství oba subjekty profitovaly. "Těžily z toho, že hostitelskou smlouvu platně podepsaly, a na druhé straně odmítají povinnosti spojené s realizací jejich záměru, tedy mistrovství světa," upozornil.

Foto: archiv

"To jsme nebyli my, kdo to tam projedli. To byli zástupci města, to byli zástupci svazu, kteří stáli ve stanech, kteří se dívali z pódií a z tribun. A byli to diváci. Ale zaplatili jsme to my," uvedl při odchodu ze soudní síně jeden z věřitelů Vojtěch Hlaváček. Popsal, že jeho společnost poskytovala šampionátu reklamní služby a přišla o 5,5 milionu korun.

Hlaváček dále zkritizoval, že svaz a město si na Mezinárodní lyžařské federaci nestandardně vymínily zřízení organizační složky, tedy OC Fis Nordic, na kterou se pak domlouvaly veškeré závazky. "Implikuje to pocit, jako byste si zřídili bílého koně," podotkl.

Liberecké mistrovství světa bylo jednou z největších sportovních akcí v historii státu. Organizační výbor v čele s bývalou lyžařskou reprezentantkou Kateřinou Neumannovou hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun. Po šampionátu však hlavně kvůli jeho nízké návštěvnosti zůstaly dluhy ve výši 92 milionů korun.

www.cn.cz

Přípravu šampionátu provázely od počátku problémy, neprospěla mu ani rošáda na postu prezidenta organizačního výboru

Mistrovství světa v klasickém lyžování, které začalo před deseti lety, 18. února 2009, v Liberci, patřilo mezi nejvýznamnější sportovní akce v historii České republiky. Ještě než byl šampionát zahájen, provázela jeho přípravu řada problémů, které posléze vyústily ve vysoký dluh a několik trestních oznámení.

Šampionát v areálech ve Vesci a na Ještědu se konal do 1. března 2009. Celkem se na něm představilo 586 sportovců z 59 zemí, jejichž výkony sledovalo 170.730 diváků. V rámci šampionátu se konalo 20 mistrovských závodů, z toho 12 v běžeckých disciplínách a po čtyřech ve skocích na lyžích a severské kombinaci. Rozdáno bylo celkem celkem 34 sad medailí.

Liberec byl pořadatelem mistrovství zvolen počátkem června 2004 na kongresu Mezinárodní lyžařské federace (FIS) v Miami. Přípravu šampionátu provázely od počátku problémy, ať už šlo o nevydařené závody Světového poháru v únoru 2008, jež byly generálkou na šampionát, nebo o rošádu na postu prezidenta organizačního výboru. V jeho čele stál od počátku Roman Kumpošt, kterého ale v červenci 2007 nahradila na rozkaz zelené náměstkyně školství Kuchtové bývalá běžkyně na lyžích a olympijská vítězka Kateřina Neumannová.

Foto: archivZ veřejných zdrojů šly na uspořádání šampionátu a vybudování sportovišť přes dvě miliardy korun. Ze státní pokladny pocházelo téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a zbývajících 165 milionů přidal Liberecký kraj. Náklady na samotnou organizaci mistrovství činily přes 623 milionů korun. Akce nakonec i kvůli nízké návštěvnosti skončila dluhem ve výši 92 milionů korun. Organizátor mistrovství, občanské sdružení OC FIS NORDIC WSC 2009, proto v lednu 2012 skončil v konkurzu.

Kvůli údajným chybám ve veřejných zakázkách, jež se šampionátem souvisely, uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Liberci několik pokut. Nejvyšší z nich dosahovala výše 6,55 milionu korun. Soudy ale většinu pokut následně zrušily. Prezidentka organizačního výboru Neumannová čelila trestnímu oznámení, které na ni podal jeden z věřitelů šampionátu, reklamní agentura Roxy II. Společnost tvrdila, že Neumannová musela už na počátku 2009 vědět, že si objednává služby, které nedokáže zaplatit, čímž se dopustila několika trestných činů. Policie oznámení nakonec odložila. Před soudem skončily i dva další případy.

lo, archiv ČTK