Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Město Liberec se připojuje k vlně solidarity pro rodinu z Františkova, která přišla o dům

21. 09. 2020 | 16:36

Liberec zřejmě pomůže rodině libereckého strážníka, jejíž dům musel být před týdnem stržen. Zastupitelstvo bude ve čtvrtek na návrh vedení města schvalovat dar 200.000 korun. Novináře o tom dnes informoval primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

FRANTIŠKOV2
Foto: HZS LK

"Předpokládám, že v této situaci každý takovou pomoc rád podpoří," uvedl.

Pětičlenná rodina s dvěma malými dětmi přišla o domov v liberecké čtvrti Františkov minulé pondělí. Jedna venkovní stěna dvoupodlažního domu se zřítila při rekonstrukci, kterou prováděla najatá stavební firma. Příčinu zjišťuje policie. Nikomu se nic nestalo, rodina se ale domů nemohla vrátit ani pro osobní věci. Hasiči ještě v noci nestabilní dům na základě rozhodnutí statika strhli.

"Nebývá to samozřejmě zvykem, že by se takto ve městě zřítily budovy," uvedl primátor. Naposledy se podle něj takový případ stal skoro před dvěma lety, šlo o ubytovnu v Doubí. "Tehdy jsme se také postarali o ty, kteří tam byli ubytovaní," dodal Zámečník.

Po neštěstí v liberecké čtvrti Františkov se podle primátora zvedla vlna solidarity s rodinou Milana Šíra, který 18 let pracuje u městské policie. Na transparentní účet 123 - 2588860237/0100 podle něj přispělo za první dva dny od zřízení domu zhruba 500 lidí a vybralo se přes 420.000 korun.

Ředitel libereckých strážníků Ladislav Krajčík dnes novinářům řekl, že rodina má náhradní bydlení už zajištěné a materiální pomoc nepotřebuje. "V této chvíli rodina má kde bydlet. V této chvíli mají i v zásadě všechno, co k normálnímu žití potřebují, a není potřeba dělat sbírku dalších věcí," dodal.

čtk