Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Město zapůjčí kopii archiválie s první písemnou zmínkou o Liberci a vystaví ji na radnici

09. 05. 2022 | 10:21

Město Liberec si zapůjčí kopii archiválie s první písemnou zmínkou o Liberci a vystaví ji v prostorách historické radnice. Rada města Liberce souhlasila s uzavřením í licenční smlouvy s Metropolitní kapitulou u sv. Víta v Praze, která obdrží od Liberce finanční odměnu za výpůjčku ve výši 2000 korun bez DPH.

LiBerec radSchodyMad
Foto: Mad

U příležitosti 670. výročí od první písemné zmínky o Liberci oslovil odbor cestovního ruchu, kultury a sportu Metropolitní kapitulu u sv. Víta v Praze s žádostí o zapůjčení kopie papežského desátku z roku 1352, kdy je prvně písemně zmiňován Liberec.

„Kromě historiků asi jen málokdo někdy viděl listinu z roku 1352, v níž je poprvé zmíněn místopisný název Liberec, resp. Reychinberch. Vzhledem k letošnímu kulatému výročí památného zápisu chceme Liberečanům ukázat alespoň kopii této vzácné archiválie a připomenout významné dějinné datum, kdy se zrodila historie našeho města. Tehdy ovšem teprve malé zemědělské osady s farním kostelem,“ uvádí náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Město obdrží archiválii v digitální podobě a nechá si na své vlastní náklady zhotovit fotografii, která bude vystavena pro veřejnost v jedné z vitrín v budově liberecké radnice.

LB/Jana Kodymová