Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mezi Libercem a Jabloncem znovu jezdí tramvaje. Od července 2021 vozily cestující autobusy

01. 05. 2024 | 6:01

Na trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou se dnes po 33 měsících vrátí tramvaje. Kvůli rekonstrukci vozily od července 2021 cestující mezi oběma městy autobusy. Podle původních plánů měla stavba skončit už loni v červnu, práce se ale protáhly. Tramvaje na trase jezdí už od minulého týdne, ale bez cestujících, řidiče bylo třeba zaučit. Trasa i podmínky se změnily, koleje s metrovým rozchodem nahradil drážní rozchod 1435 milimetrů. Jízda je klidnější, řekl ČTK provozně technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička.

tramvaj jbc 1
Tramvaj z Liberce do Jablonce, foto: Artur Irma

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955. Se svými 12 kilometry je druhou nejdelší meziměstskou tratí v Česku, ročně ji využije téměř milion cestujících. Trať byla v Česku posledním úsekem, kde ještě jezdily tramvaje s metrovým rozchodem. Velká oprava se tam prováděla naposledy v 70. letech minulého století, kdy byly vyměněny koleje a troleje a předělány dvě výhybny. Modernizaci nyní trasa potřebovala, protože nesplňovala současné technické a bezpečnostní parametry. "Byla už v hledáčku drážní inspekce," poznamenal Lavička.

Modernizace trati začala v roce 2008 přestavbou terminálu městské dopravy v centru krajského města. Postupně se pak do obnovy trati investovalo zhruba 700 milionů korun. Velkou část nákladů pokryly fondy Evropské unie. Značnou měrou přispěla podle předsedy představenstva dopravního podniku Michala Zděnka unie i na dokončení rekonstrukce, která stála 893 milionů korun. "Jde o jednu z největších investičních akcí podniku v novodobých dějinách," doplnil Zděnek.

Tramvaj z Liberce do Jablonce, foto: Artur IrmaV rámci modernizace se podle Lavičky měnily na celé trati koleje a kanalizace a výhybny čekala přestavba. "Trať se částečně přetrasovala, v některých místech se oddělila od silničního provozu, snažili jsme se zvětšit poloměry některých oblouků. Musela se vybudovat lávka a nové přemostění, dělaly se nové povrchy a signalizace," vyjmenoval úpravy Lavička. Nově je na trase možné přestoupit z tramvaje do vlaku a naopak. To je možné v prostoru bývalého nádraží v Proseči nad Nisou, kde vznikl společný přejezd pro vlaky i tramvaje osazený závorami.

Na zrekonstruovanou trať by v Jablonci nad Nisou měly navázat nové koleje, které trať prodlouží o dalších zhruba 800 metrů. V budoucnu by měla tramvaj projíždět v Jablonci Soukennou ulicí přes Dolní náměstí na nový terminál MHD, který chce město vybudovat v prostoru ohraničeném ulicemi Kamennou, Lipanskou a 5. května. Náklady na prodloužení trati odhadl dopravní podnik předběžně na 280 milionů korun. "Probíhá projektování a je potřeba tam vyřešit především majetkoprávní věci na straně Jablonce," dodal Zděnek.

Tramvaj z Liberce do Jablonce, foto: Artur Irmačtk