Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Místo nevzhledného brownfieldu vznikne v ulici Na Rybníčku tzv. město krátkých vzdáleností

15. 10. 2019 | 13:13

AKTUALIZOVÁNO: Na místě zchátralého areálu bývalých Montážních závodů v dolním centru Liberce bude nová zástavba s 300 byty, kancelářemi a prostory pro obchody, kavárny a restaurace. Na projektu za stamiliony korun se podílejí tři investoři.

Rybnicek1
vizualizace

Nabídne 114 družstevních bytů, zhruba 90 bytů do vlastnictví a podobný počet bytů nájemních určených seniorům. První obyvatelé by se do nových bytů měli stěhovat ve druhé polovině příštího roku, hotovo bude začátkem roku 2022.

"Je to asi největší konverze průmyslové lokality v Liberci," řekl dnes novinářům architekt Radim Kousal, který je autorem projektu. V území zůstane zachováno několik hodnotných budov. "Ostatní objekty, z nichž většina jsou jednopodlažní průmyslové haly, jsou určeny k přestavbě," dodal. Většina těchto objektů už šla k zemi a v areálu se čile staví. V budoucnu by se tak měl bývalý tovární areál změnit v obytnou zónu, kterou už nebudou lidé muset složitě obcházet. Výhodou polohy je docházková vzdálenost k vlakovému i autobusovému nádraží, nákupnímu centru a úřadům. Ceny bytů se pohybují včetně garáže od 58.000 korun za metr čtvereční.

Jedním z investorů je Stavební bytové družstvo Sever (SBD Sever), které se po letech vrací k družstevní výstavbě. V projektu Oaza nabízí 114 bytů ve třech domech. Zájemcům stačí čtvrtina ceny bytu, zbytek mohou splácet dalších 25 let formou nájmu. "SBD Sever mělo dlouhodobě ambici vrátit se k družstevní výstavbě, protože si myslíme, že bude opět trendy. Je to zaměřeno na ty, kdo nemohou nebo nechtějí dosáhnout na hypotéku, jako jsou třeba mladé rodiny s dětmi," řekl ČTK ředitel družstva Petr Černý. SBD Sever spravuje přes 10.000 bytů a nebytových jednotek, družstevních bytů je z toho ale jen 400.

Součástí komplexu budou také byty pro seniory, které v Liberci a celém regionu chybí. Rezidence RoSa nabídne ve dvou propojených domech 90 bytů o velikosti od 1+kk po 3+kk. Podobný koncept už pět let funguje v Praze. "Každý senior u nás bydlí ve svém. Pod jednou střechou poskytujeme služby od lékaře, kadeřníka až například po možnost zahrát si divadlo, tedy různé aktivity, které jsou kořením života. Velkou motivací, proč se u nás senioři cítí dobře a bezpečně, je, že se snažíme bojovat proti jejich samotě," řekla zakladatelka projektu RoSa Anna Ježková. Měsíční nájemné začíná na 16.500 korunách za měsíc u nejmenších bytů.

čtk

Tisková zpráva společnosti Atkins a Langford Development

Přestavba areálu bývalých Montážních závodů v Liberci začala. Do tří let nabídne dosud špinavá a chátrající lokalita stovky nových bytů pro všechny generace, obchody, služby i park k odpočinku. Cílem je vytvořit město, které bude fungovat jako celek a nabídne pohodlné bydlení a prostor pro práci i odpočinek. Součástí projektu bude například i komunitní dům pro seniory, který vznikne jako teprve druhý v České republice.

„Liberec si zaslouží kvalitní služby a centrum města, které bude odpovídat trendům 21. století. Místní obyvatelé se zbaví nehezkého brownfieldu a získají pestrý prostor, kde se budou setkávat všechny generace. Naším cílem je vytvářet, kvalitní rozmanitou městskou zástavbu, propojovat služby a práci s bydlením pro rodiny s dětmi i seniory,“ říká Anna Ježková za Atkins a Langford Development.

Moderní město je živé, bezpečné, zdravé, přitažlivé a udržitelné

Přestavba areálu Montážních závodů v Liberci je založená na konceptu ´nového urbanismu´. Chybět tak nebudou v řešení prostoru služby, které využijí obyvatelé celého města jako jsou ordinace lékařů, hřiště, park, restaurace, nebo prostory pro sport. „Urbanistická kompozice ´bytů na Rybníčku´ zachovává původní stopu v území jako odkaz na tradiční formu bloku a jeho rostlý charakter. Bytové věže, které výškou a hmotou neruší architektonický charakter lokality, harmonicky doplňují výškové dominanty v dolním centru Liberce a citlivě dotvářejí historické panorama města. Jdeme s trendy, proto vytváříme město ´na krátké vzdálenosti´, snižujeme potřebu cestování a dopravy a myslíme na ekologická řešení a omezení individuální automobilové dopravy,“ popisuje koncept architekt Radim Kousal.

Družstevní byty i bydlení do osobního vlastnictví

Projekt ulice Na Rybníčku je navíc zajímavý tím, že nenabízí pouze byty do osobního vlastnictví, ale dává šanci i mladým rodinám s bydlením družstevního typu. „Obyvatelé největšího regionálního města na severu tak mohou mít k dispozici jen 25% ceny bytu a nemusí rodinu zatěžovat do budoucna hypotékou. Zbylou část ceny hradí formou nájemného po dobu pětadvacet let,“ popisuje výhody družstva Petr Černý za Družstvo Oaza. Družstevní podíl je možné splatit po pěti letech a byt si také převést do vlastnictví. V projektu vznikne 114 družstevních bytů a v další etapě výstavby 90 bytů v osobním vlastnictví.

Vizualizace

Dům pro seniory blízko jejich rodin

V ulici Na Rybníčku vznikne také komunitní dům pro seniory – Rezidence RoSa. Tento koncept funguje úspěšně pět let v Praze. Cílem komunitního bydlení pro seniory, kde má každý svou bytovou jednotku (1kk, 2kk nebo 3kk), je poskytnout dříve narozeným možnost bydlení v centru města s dostupností kvalitních služeb a co nejblíž svým příbuzným. „Každý senior u nás bydlí ve svém. Pod jednou střechou poskytujeme služby od lékaře, kadeřníka až například po možnost zahrát si divadlo, tedy různé aktivity, které jsou kořením života. Velkou motivací, proč se u nás senioři cítí dobře a bezpečně je, že se snažíme bojovat proti jejich samotě,“ říká Anna Ježková, zakladatelka projektu RoSa.

Inspiraci našla RoSa ve Francii a v Anglii, kde podobné koncepty domů fungují. Součástí komplexu je totiž také masér, rehabilitační personál či obchod nebo restaurace. V rámci RoSy vznikne současně centrum, kde se potkávají všechny generace. „Nechybí knihovna, nebo přednáškový sál, které budou zároveň otevřeným místem se sociálním a společenským centrem, kde mohou chodit na různé aktivity také maminky s dětmi nebo lidé z okolí,“ upřesňuje Anna Ježková a dodává: „Naši rodiče a prarodiče nechtějí žít na okrajích měst sami, chtějí mít ve stáří pocit bezpečí, ale rodinu na blízku,“ uzavírá Anna Ježková.

Centrum Rosa nabídne stejně jako v pražském domě vzdělávací programy, zdravotní cvičení, kurzy trénování paměti, přednášky, koncerty, výstavy a mnoho dalšího.

TZ/Hana Tietze