Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Modernizace frekventované dvojité křižovatky v Liberci začne příští týden

27. 09. 2022 | 15:51

Modernizace frekventované dvojité křižovatky v ulicích Švermova, Jungmannova a Žitavská v Liberci za více než 19 milionů korun začne za týden, v pondělí 3. října. Provoz přes ní bude po dobu stavby většinou omezený jen částečně, zcela uzavřená bude jen asi pět dnů na konci listopadu. ČTK o tom informovala mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Práce potrvají skoro dva měsíce a kvůli zachování alespoň částečné průjezdnosti křižovatky bude stavba postupovat po úsecích. "V křižovatkách bude fungovat náhradní světelná signalizace a platit snížená rychlost. Stavební práce ovlivní i provoz městské hromadné dopravy, ta bude vedena objízdnými trasami," řekla Kodymová.

Dopravní uzel v ulicích Švermova, Žitavská a Jungmannova tvoří dvě krátce za sebou umístěné světelné křižovatky pod dálničním průtahem a železničním viaduktem s dvěma až čtyřmi jízdními pruhy. Denně tudy projede přes 10.000 aut. Jde o jedno z dopravně nejzatíženějších míst ve stotisícovém městě, dlouhé fronty jsou tady na denním pořádku. Cílem modernizace je zlepšit její propustnost.

Zásadní chystanou úpravou je přidání dvou jízdních pruhů v Žitavské ulici, v úseku od tramvajových kolejí pod viaduktem v Hanychovské ulici ke křížení se Švermovou ulicí. Je to jediný úsek v tomto dopravním uzlu, kde je po jednom pruhu ve směru jízdy. Nezřídka se tak stává, že stojící auta blokují provoz na tramvajové trati. Pruh přibude i pro nájezd na průtah z Jungmannovy ulice a jiné uspořádání budou mít jízdní pruhy ve Švermově ulici. Nyní tam jsou pro každý směr dva, nově to budou tři pruhy ve směru od Františkova a jeden v opačném směru. Celková délka upravovaných úseků silnice je skoro čtvrt kilometru.

čtk

Pro co nejlepší průjezdnost v průběhu stavby bude akce rozdělena do několika etap:

0. Etapa - od 29. 9. do 2. 10. – přípravné práce v silniční zeleni a chodníku (sondy, chráničky, veřejné osvětlení a signalizační zařízení)

1. Etapa - od 3. 10. do 12. 10. – omezení do Žitavské ulice mezi ulicemi Hanychovskou a Švermovou

2. Etapa - od 13. 10. do 19. 10. – uzavření sjezdu z l/35 Hrádku n.N. pod viadukt – ulice Švermova

3. Etapa - od 20. 10. do 1. 11. – omezení odbočení od centra na I/35 – směr Turnov

4. Etapa - od 2. 11. do 9. 11. – omezení odbočení od centra na I/35 - směr Hrádek nad Nisou

5. Etapa – úplná uzavírka křižovatek od 16. 11. 2022 od 20.00 hodin do 21. 11. 2022 do 5.00 hodin – finální úprava povrchů

Stavební práce ovlivní i provoz městské hromadné dopravy - v době od 3. října od 04:00 hod. do odvolání (cca 15 dnů). Autobusové linky pojedou ve směru z centra bez omezení, ve směru do centra po objízdné trase. Bližší informace jsou v příloze.

www.liberec.cz