Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Modernizace nemocnic v Turnově a ve Frýdlantu jsou ve fázi příprav. Půjde o investice za stovky milionů korun

16. 06. 2021 | 5:50

Modernizace nemocnic v Turnově a ve Frýdlantu, jež patří pod Krajskou nemocnici Liberec (KNL), jsou ve fázi studií a projektových příprav. Půjde o investice za stovky milionů korun. Krajská nemocnice Liberec ale zatím neví, z čeho rekonstrukce zaplatí. Novinářům to řekl generální ředitel KNL Richard Lukáš s tím, že na tyto investice bude třeba sehnat dotace.

TvLKnemocnice frydlant2 menší
Foto: Artur Irma

KNL je největším zdravotnickým zařízením v kraji s bezmála 3000 zaměstnanci a obratem 4,5 miliardy korun. Jejím většinovým vlastníkem je Liberecký kraj a menšinovými akcionáři města Liberec a Turnov. Dalším by se měl stát i Frýdlant.

KNL pro Turnov plánuje už několik let vytvoření jednotného urgentního příjmu a výstavbu pavilonu pro zlepšení intenzivní péče. Na obojí je potřeba odhadem asi 320 milionů korun. V turnovské nemocnici je nyní interní a chirurgický příjem na různých místech, jednotný by měl vzniknout díky vybudování přístavby ambulantního traktu. Zatím je hotová studie. Navržená varianta je ale v rozporu s územním plánem. "Je tam konflikt s územní rezervou na vnitroměstskou komunikaci do údolí Stebénky, my ten konflikt řešíme v rámci změny územního plánu," řekl dnes ČTK starosta Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Podle Lukáše se pracuje na novém řešení. "Teď se projednává relativně nadějný model, který by mohl být realizován docela brzy, a je to i finančně relativně únosné. Je to kolem 100 milionů," uvedl. Podle něj je KNL schopna se na vybudování urgentního příjmu podílet, pokud se na něj podaří získat evropskou dotaci.

Horší to bude s výstavbou pavilonu, u něhož se náklady odhadují na 220 milionů korun. "Toho se finančně nebudeme moci zhostit dlouho," uvedl Lukáš. Nový pavilon by měl vyřešit problém se zajištěním intenzivní péče a nedostatku lůžek na anesteziologicko-resuscitačním oddělení (ARO). "Máme jich šest a potřebovali bychom jich devět," uvedl Hocke. Nemocnici chybí intenzivní lůžka pro internu i pro IBD centrum, které se zabývá nespecifikovanými záněty střev. V plánu je využít jedno patro nového pavilonu k vybudování důstojného zázemí pro personál nemocnice a jedno pro vytvoření další lůžkové stanice pro zlepšení komfortu pacientů.

Ve fázi příprav je i modernizace nemocnice ve Frýdlantu, projektovou přípravu platí město. "Začíná se rýsovat územní dokumentace s tím, že platí, že by měl být zrekonstruován celý pavilon bývalého dětského oddělení, v kterém by měly vzniknout veškeré odborné ambulance. Byla by to taková poliklinika, včetně laboratoří, včetně gastroenterologie," uvedl technický ředitel KNL Jan Rais. Podle něj chtějí bývalé dětské propojit s pavilonem FA, který je nejmodernější v areálu. "Odtud budou zase vymístěny laboratoře a vznikne další lůžkové oddělení," dodal. Náklady na modernizaci se odhadují na 110 milionů a ani v tomto případě zatím KNL neví, z čeho je zaplatí. Aby bylo možné žádat o dotace, Frýdlant jedná o vstupu do KNL. Část nemocničního areálu by měl vložit do KNL a za to získá její akcie.

čtk